Київ. 10 вересня. УНІАН. У «Відродженні» наголошують на необхідності ухвалення вже цього пленарного тижня закону щодо забезпечення права голосу внутрішньо переміщеним особам на місцевих виборах 25 жовтня.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив перший заступник голови партії «Відродження», представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко.

Він нагадав, що співголови депутатської групи "Відродження" Віктор Бондар та Віталій Хомутиннік зареєстрували у Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві вибори" (щодо забезпечення права голосу внутрішньо переміщеним особам) (№2501а).

На думку представників «Відродження», додав Пилипенко, цей законопроект «забезпечить реалізацію права участі переселенців у місцевих виборах».

Крім того, відзначив він, було зареєстровано і два альтернативних законопроекти.

Пилипенко пояснив, що законопроект «Відродження» передбачає можливість голосування шляхом тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Водночас, у альтернативних законопроектах ідеться про зміну місця реєстрації особи, тобто зміну виборчої адреси.

«Депутатська група партії «Відродження» і партія «Відродження» ухвалила рішення і відповідально заявляє, що для нас не є принциповим, який законопроект буде в кінцевому результаті прийнятий, і який стане законом, і забезпечить реалізацію права переселенцям на участь у виборах», - сказав він і додав, що «головна мета тут – забезпечити реалізацію даного права для більш ніж 1,5 млн. громадян України».

На думку Пилипенка, саме наступного пленарного тижня необхідно ухвалити один із цих законів в цілому.

Він також повідомив, що партія «Відродження» звернулася до офісу Ради Європи та Місії ОБСЄ щодо питання участі у виборах переселенців. «На сьогоднішній день місія ОБСЄ в Україні передала наше звернення до центрального офісу у Варшаві, який розглядає цей лист», - додав Пилипенко.

Крім того, партія направила листа і до ЦВК. Але, за його словами, «ЦВК, як колегіальний орган, фактично самоусунулася від вирішення цієї проблеми, передавши вирішення її на розгляд Верховної Ради».

Пилипенко також зауважив, що президентові буде адресовано електронну петицію з даного питання.

У свою чергу, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига, зокрема, зазначив, що «шляхом фактично виключення внутрішньо переміщених осіб з виборчого процесу в частині реалізації активного виборчого права, можемо говорити про те, що держава фактично не розглядає можливість реалізації права на інтеграцію в громаду, в якій вони на сьогоднішній день проживають».

Він додав, що закон про права та свободи внутрішньо переміщених осіб передбачав, що держава мала би створити єдиний документ, який би визначав принципи діяльності держави щодо такої категорії громадян. «До сьогоднішнього дня цього документу не існує», - сказав Чаплига.

На його переконання, без ухвалення змін до законодавства, які уможливлять реалізацію активного виборчого права на місцевих виборах для переселенців, «неможливо говорити далі про якусь цілісну стратегію, цілісне розуміння державою що робити з внутрішньо переміщеними особами, і реалізацію їхнього права на інтеграцію в нові громади».