Київ. 8 вересня. УНІАН. Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені Павла Вірського оголосив масштабний тур 19 містами України, що розпочнеться 1 жовтня новою концертною програмою в Черкасах і завершиться 20 жовтня у Львові.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН генеральний директор і художній керівник ансамблю, голова Національної хореографічної спілки України, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Шевченка, професор, академік та Герой України Мирослав Вантух.

За його словами, тур організовано з нагоди 110-ї річниці від народження засновника колективу – танцівника і хореографа Вірського. «Це митець на роботі якого вчилися, вчаться і будуть вчитися не одне покоління українців», - підкреслив Вантух.

Він подякував приватному імпресаріо з Кіровограда і компанії «Квартал-Концерт» за організацію туру.

«Що стосується туру, то цей тур передбачає 19 міст. Це самий великий тур по Україні на цей раз. І саме він присвячений 110-літтю від дня народження нашого організатора, фундатора, геніального і талановитого балетмейстера Павла Вірського. Річницю колектив відзначив у палаці «Україна» концертом з повним аншлагом. І тепер ми хочемо все-таки зробити цей тур», - сказав керівник ансамблю.

За словами Вантуха, ювілейна програма складається з найкращих танців Вірського, які зберігаються і відтворюються, а також нових номерів. У концерті буде представлено танці практично всіх регіонів України.

«Ми хочемо, щоб цей тур пройшов якнайкраще. Повинен заявити, що до того ансамбль за історію свого існування вже побував у близько 80 країнах світу і в багатьох - по 20-30 разів. І плани в нас є. На цей рік нам пропонують Ізраїль у вересні, а потім може бути Іспанія, Китай. На наступний рік нам пропонують Сполучені Штати. І нас це радує. Бо коли актор чи колектив цікавий для публіки і подобається, то це дає поштовх для творчості. І ми в цьому відношенні надзвичайно стараємось», - заявив він.

Як сказав Вантух, ансамбль має триступеневу підготовку танцівників. «Це така освіта практично в єдиного колективу на цілий світ. І ми цим пишаємось. Бо це, звичайно, дало свій результат. Зростає виконавська майстерність, технічна майстерність», - підкреслив Вантух.

Він також повідомив, що після Революції Гідності, коли тільки починалась російська агресія на сході України й ансамбль був з туром у Донецьку, Луганську, Горловці, там збирались повні зали. «У нас був тур, правда, коротший. І ми збирали повні зали. Значить, ми потрібні Україні, потрібні людям», - наголосив керівник колективу.

Водночас, констатував він з жалем, цього разу під час туру в Донецьку та Луганську ансамбль не виступатиме.

*** Павло Вірський народився у 1905 році в Одесі. Ансамбль танцю УРСР, який згодом було названо його ім’ям, Вірський заснував у 1937 році. Помер 5 червня 1975 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі.