Київ. 7 серпня. УНІАН. Українська асоціація власників зброї та ГО «Справа» закликають президента України залучити їх до робочих груп з опрацювання питань, порушених у петиції про вільне володіння зброєю, яка вже набрала близько 32 тисяч підписів.

Про це на прес-конференції УНІАН заявили голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін та член президії ГО «Справа» Олександр Нойнець.

За словами Учайкіна, запропоновані в петиції про вільне володіння зброєю зміни до Конституції та законодавчі ініціативи слід розглядати як юридичні інструменти, якими пропонується забезпечити права громадян України на захист свого життя і здоров’я, житла та власності, життя та здоров’я інших людей, конституційних прав і свобод, посягань на суверенітет і територіальну цілісність держави.

Відео дня

Він нагадав, що указом президента про електронні петиції передбачено створення робочих груп для розгляду порушених в петиції питань.

«Ми щиро розраховуємо, оскільки ініціатива розрахована на участь громадськості, що нас залучать до цих робочих груп, що ми зможемо аргументовано спілкуватися з тими іншими представниками, які будуть залучені, і що ми зможемо знайти рішення цієї проблеми», - заявив Учайкін.

У свою чергу Нойнець вважає, що «громадян України, в першу чергу, хвилює право на захист, безпека та можливість дожити до завтрашнього дня, тому ми розгорнули цю кампанію».

Він додав, що в Україні, яка веде бойові дії, не існує жодного зброярського законодавства, хоча у нас в країні функціонує величезний "чорний" ринок зброї.

На думку члена президії ГО «Справа», необхідні для розгляду 25 тисяч підписів петиція про вільне володіння зброєю зібрала в рекордні строки – трохи менше, ніж за 6 діб з моменту реєстрації. А станом на вчора кількість підписантів становила майже 32 тисячі осіб.

У петиції про вільне володіння пропонується доповнити статтю 27 Конституції України частиною четвертою такого змісту:

«Кожен громадянин України має право на вільне володіння вогнепальною зброєю для захисту свого життя і здоров'я, житла та власності, життя і здоров'я інших людей, конституційних прав і свобод у разі узурпації влади, посягань на конституційний лад, суверенітет та територіальну цілісність України. Реалізація права на вільне володіння вогнепальною зброєю регулюється відповідним законом та може бути обмеженою лише за рішенням суду щодо окремої особи».

Також ГО «Справа» та УАВЗ закликають ВР негайно ухвалити Закон «Про цивільну зброю і боєприпаси» №1135-1.

Нагадаємо, 29 серпня в Україні запрацювала процедура подання електронних петицій Президенту України.

На розгляд глави держави подається електронна петиція, на підтримку якої зібрано не менше 25 тис підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня опублікування.

1 вересня кількість петицій на електронному сервісі адміністрації президента перевищувала одну тисячу.