Київ. 3 вересня. УНІАН. Якби місцеві вибори проходили в останніх числах серпня, то до міської ради Харкова точно пройшли б дві політичні сили - «Опозиційний блок» і «Об'єднання «Самопоміч».

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН експерт, соціолог Леонард Левицький, представляючи результати опитування, проведеного Київським центром політичного та економічного аналізу.

«Ці дві політичні сили однозначно долають 5-відсотковий прохідний бар'єр», - сказав Левицький. Так, за «Опозиційний блок» точно проголосували б 24,1% харків'ян, 17% розглянуть таку можливість. За «Самопоміч» проголосували б 6,2% харків'ян, 25,6% розглянуть можливість голосування. Далі йдуть чотири партії, результат яких близький до 5%.

Відео дня

За словами Левицького, ці партії вже мають сформований електорат. Він зазначив, що добрі шанси на подолання виборчого бар'єру мають «Лівий блок» - 4,6%, ВО «Батьківщина» - 4,2%, «Солідарність «Блок Петра Порошенко» - 4,1%.

За партію «Народний контроль» проголосували б 3,9% харків'ян, 16,8% готові розглянути таку можливість.

«Партія «Народний контроль» володіє найнижчим серед перших дев'яти партій, в тому числі серед лідерів, антирейтингом, і при цьому середньою впізнаваністю. Майже чверть харків'ян (26,4%) нічого не знають про цю партію. Таким чином, при тій роботі, яка ведеться «Народним контролем» в Харкові, партія має всі шанси закріпитися в трійці і подолати 5% бар'єр», - сказав Левицький.

За його словами, «Батьківщина», «Лівий блок» і «Солідарність БПП» мають високі антирейтинги. «Більш як половина харків'ян впевнені, що не проголосують за ці партії», - сказав Левицький.

Найвищий антирейтинг, згідно з опитуванням, мають ВО «Свобода» - 64%, Радикальна партія, за яку не проголосують 65%, і «Правий сектор» - 76%.

Якби вибори Харківського міського голови відбувалися наприкінці серпня, то з високою ймовірністю переміг би чинний мер Геннадій Кернес, рейтинг якого становить 48,4%. Найближчим конкурентом Кернеса міг би стати Олександр Фельдман, який набрав 9,9%. «Оскільки Олександр Фельдман не збирається висувати свою кандидатуру на виборах мера Харкова, то після чинного мера Геннадія Кернеса опозиційний до нього Анатолій Родзинський («Народний контроль») впевнено займає другу позицію в перевагах харків'ян з рейтингом 4,1%», - сказав Левицький. Далі йдуть чотири кандидати, які мають приблизно однакові шанси: самовисуванка Алла Александровська - 2,2%, Всеволод Кожем‘яко («Самопоміч») - 2,1%, Ігор Балута («Партія волонтерів України») - 2%, Ігор Швайка («Свобода») - 1,7%.

Згідно з опитуванням, Кернесу довіряють загалом 55,1% городян, не довіряють 38,2%, Фельдману, відповідно, 50,4% і 37%, Олександру Ярославському - 29,2% та 36%.

На четвертому місці за довірою громадян іде губернатор Ігор Райнін (19,7% довіри і 38,8% недовіри). П'яту позицію в рейтингу довіри харків'ян займає Анатолій Родзинський, йому довіряють 17,7% харків'ян, не довіряють 42,4%. 33,1% жителів міста не знають про діяльність Родзинського.

Крім того, згідно з опитуванням, 10,1% харків'ян не брали б участі у виборах, 12,5% - вагалися з відповіддю.

Опитування проводилося Київським центром політичного й економічного аналізу з 20 по 26 серпня 2015 року. Загалом було опитано 1 тис. респондентів. Похибка репрезентативності становить не більш як 3,1% при ймовірності 0,95%.