Київ. 3 вересня. УНІАН. Голова Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко заявляє про випадки корупції в органах влади при проведенні люстрації.

Про це Козаченко сказала на прес-конференції в УНІАН.

«Коли ми кажемо про закон про очищення влади, я хочу, щоб ви зрозуміли, що він визначає дуже чіткий критерій людей, яким заборонено доступ до державної служби. Вони не зможуть туди повернутися, але питання в тому, що ми не бачимо справедливих кадрових призначень людей, які є доброчесними. Більше того, є ганебні випадки саботажу по люстрації», - сказала Козаченко.

Відео дня

За її словами, деяким посадовцям необхідні «свої люди на конкретних посадах, щоб забезпечити відповідні рішення».

«У нас 45 млн людей. Невже в нашій країні настільки кадровий голод, що ми потребуємо тих людей, які вже в цій системі себе проявили?», - заявила Козаченко.

У свою чергу народний депутат (фракція «Народний фронт») Віктор Романюк зауважив, що глобальна проблема полягає в тому, що не створені механізми, які б стали фільтром між громадою і державою. «Таким фільтром у цивілізованій державі має бути суд… У зв’язку з тим, що ми зіткнулися з фактом масової реабілітації злочинців у мантіях, ми маємо тих самих людей, які виносили ті самі рішення і по Януковичу, і в Конституційному Суді, і у Вищій раді юстиції. Вони або купляли місця, або за рахунок патронату своїх васалів сідали в ці крісла. Зараз вони так само сидять у цих самих кріслах й іменем України виносять ці самі рішення»,- сказав Романюк.

На його переконання, апелювати нині можна тільки до громадянського суспільства.

Народний депутат (позафракційний) Віталій Купрій, у свою чергу, зазначив, що люстрація, яка зараз відбувається, не вирішує проблеми. «Ми вважаємо, що система має бути демонтована, що люстрація має бути більш рішуча, більш дієва, і саме тому ми пропонуємо після демонтажу завантажити систему новими людьми»,- сказав Купрій.

За його словами, для цього треба мати політичну волю, а на сьогодні є протидія системи цьому процесу.