Київ. 3 вересня. УНІАН. Експерти наголошують на необхідності розвитку комунікації між центральною українською владою та жителями Донецької і Луганської областей для запобігання насильницьких конфліктів.

Про це на прес-конференції в УНІАН на тему: «Українська миротворча школа – перший рік роботи» сказали координатори цієї школи.

Координатор по Луганській області та Приазов’ю Ігор Семиволос зауважив, що миротворча школа намагається сприяти запобіганню і трансформації насильницьких конфліктів у прикордонних районах України. Миротворча школа до своєї роботи залучає активістів, які живуть на прикордонних територіях і знають специфіку своїх регіонів.

Відео дня

Семиволос розповів про ключові проблеми Луганської області, які породжують конфлікти та можуть мати насильницький характер.

Як зазначив координатор, однією із ключових проблем Луганщини є проведення місцевих виборів. “На сьогоднішній момент ключовим завданням є покращення якості місцевої влади у цих регіонах і збільшення кількості проукраїнських активістів в органах місцевої влади. Це надскладне завдання, і я думаю, що якщо центр не буде звертати уваги на це, то, очевидно, ці місцеві вибори можуть відбутися у дуже конфліктний спосіб, і в тому числі в насильницький спосіб”, - наголосив Семиволос.

За його словами, миротворча школа намагається працювати з кандидатами в депутати для недопущення конфліктів та активізувати проукраїнське населення, щоб воно прийшло на вибори. При цьому, сказав координатор, серед жителів Луганщини зростає розчарування у владі через невирішеність багатьох проблем.

Також важливе значення має розвиток відносин поміж українськими військовими і місцевим населенням. Семиволос відзначив, що миротворча школа намагається забезпечити кращу взаємодію між військовими, місцевою владою та населенням. Він повідомив, що на півночі Луганщини є випадки, коли проукраїнське громадянське суспільство активізувалося після появи українських військових, що стимулювало громадян об’єднуватися та створювати волонтерські організації. На його переконання, армія відіграє серйозну роль у формуванні української ідентичності на сході України.

Своєю чергою, координатор по Донецькій області Наталія Зубар відзначила важливість роботи миротвочої школи у протидії інформаційній війні на Донбасі. Вона розповіла про негативний вплив на жителів Донеччини подій у Києві, як у випадку сутичок біля Верховної Ради 31 серпня. “На жаль, те, що відбулося, радикалізує людей і буде радикалізувати далі”, - наголосила Зубар.

За її словами, жителі сходу перебувають під сильним впливом гібридної війни, що має психологічні наслідки. Зубар вважає, що необхідно вживати зусиль, аби зняти високий рівень ненависті. Вона заявила, що адміністративна реформа у вигляді децентралізації створює напруженість, яка може перерости у конфлікт.

“З іншого боку, є абсолютно реальні проблеми з тим, що люди не залучені, особливо люди, які живуть там, у Донецькій і Луганській областях, і військові, які там стоять, у діалог про майбутнє Луганської і Донецької областей. Мається на увазі - окупованих територій. Вони відчувають себе відчуженими від процесу прийняття рішень, і тому їм дуже легко в голови всунути що завгодно, будь-які пояснення, що там (у Києві - УНІАН) відбувається”, - зазначила Зубар.

За її словами, як серед військових, так і серед населення сходу України поширеним є відчуття зради з боку української влади. У цьому зв’язку вона підкреслила, що розвитком і підтриманням стратегічної комунікації з населенням центральна та місцева влада не займаються взагалі.

Зубар стверджує, що повідомлення, які центральна влада надсилає у Донецьку і Луганську області, до людей не доходять. “Конфліктний потенціал теми адміністративної реформи і децентралізації дуже великий. Чому? Ті, хто не хоче, взагалі не розуміє, що це таке, і в них немає ніяких каналів отримати якусь одну інформацію. Мало того, що люди не хочуть цього чути, вони сприймають будь-які месиджі, які спотворюють цілісну картину. Я можу вам сказати, що зміст конституційного процесу і змін до Конституції, які були проголосовані, розуміють, може, одиниці у Донецькій області… Зміст Мінського процесу взагалі ніхто не розуміє”, - заявила Зубар.

На її переконання, “конфліктний потенціал теми децентралізації та особливого статусу настільки великі, що можуть відбуватися будь-які криваві події”.

Зубар вважає, що на Донбасі не можна створити одну модель місцевого самоврядування через специфіку міст та районів з урахуванням їхнього статусу в Донецькій та Луганській областях. “Не можна на всі ті міста накинути одну модель місцевого самоврядування. Цього просто не вийде з різних причин, хоча би з історичних - як виникала ця область, як виникали статуси цих міст тощо. І коли з гори намагаються нав’язати якусь модель спільну для всього, люди опираються, і опираються люди різні, як патріотично налаштовані, так і вчорашні регіонали”, - сказала вона.