Київ. 3 серпня. УНІАН. Українська зернова асоціація (УЗА) закликає владу не допустити чергову зміну керівництва в Міністерстві аграрної політики та продовольства, оскільки часті кадрові перестановки негативно впливають на розвиток сільського господарства в країні, заявив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко на прес-конференції в УНІАН.

«Коли в нас дивишся парламент та інше, люди починають кричати, що потрібно знову поміняти всіх. У мене питання: доки це триватиме? Знову поміняти всіх?.. У нас йде ефективна робота (з Мінагропродом – УНІАН), і я вважаю, що цю роботу треба продовжувати», - сказав він.

Клименко повідомив, що громадські сільськогосподарські організації сьогодні задоволені результатами роботи Мінагропроду. Разом із тим він зазначив, що міністерство, як і будь-яка організація, не зможе ефективно функціонувати при частій зміні керівництва.

Відео дня

При цьому присутній на прес-конференції політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зауважив, що міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко не ризикує втратити посаду.

«Павленко збереже свою посаду. Із зони ризику відставки він вийшов», - сказав політолог.

За його словами, Павленко залишиться на посаді завдяки формуванню штату з молодих фахівців і відсікання непотрібних контролюючих структур, а також політиці диверсифікації зовнішньоекономічних партнерів України. Зокрема, за час роботи міністерство збільшило експорт аграрної продукції до США на 36%, Азії – на 10%, Європейського Союзу – на 6%. Це позитивно позначається на міжнародних відносинах України, підкреслив Карасьов.

«Це дуже важливо, тому що політичне партнерство повинно мати економічне підгрунтя. На чистій політиці зовнішньоекономічні та дипломатичні зв'язки не матимуть тривалого ефекту», - сказав він.

У свою чергу Клименко позитивно оцінив підготовлену Мінагропродом Стратегію розвитку сільського господарства на 2015-2020 роки, яка є детальним планом роботи аграрного сектору. За його словами, такий документ допоможе залучити інвестиції з боку міжнародних фінансових інституцій.

«Ви підіть у Світовий банк, Міжнародну фінансову корпорацію, американський Ексімбанк і попросіть у них грошей на щось для державної програми або для приватного бізнесу. Перше, про що вас попросять, показати документ, яка програма роботи вашого сектору на найближчі п'ять років», - сказав Клименко.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у рамках реалізації плану щодо децентралізації влади та реформи державної служби має намір у вересні представити Верховній Раді новий склад Кабінету міністрів, нову структуру уряду й структуру обласних державних адміністрацій. Новий склад Кабміну буде запропоновано парламентській коаліції виходячи з оцінки діяльності кожного міністра.

Верховна Рада призначила Павленка на посаду міністра аграрної політики та продовольства 2 грудня 2014 року за квотою фракції «Самопоміч». До Павленка з 27 лютого 2014 року цю посаду обіймав Ігор Швайка.