Київ. 27 серпня. УНІАН. Сторона захисту подала касацію щодо відмови Апеляційного суду Києва розглянути скаргу на рішення Генеральної прокуратури про початок процедури заочного засудження екс-президента України Віктора Януковича і готова звертатися до Європейського суду з прав людини, якщо суд не задовольнить її.

Про це адвокат Януковича Віталій Сердюк заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"На сьогоднішній день захистом була подана касаційна скарга на заочне засудження Януковича. Якщо Печерський суд відмовився вислухати Януковича в режимі відеоконференції, то суд другої інстанції взагалі відмовив у розгляді скарги по суті.

Ми маємо надію, що Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ прийме законне рішення. Якщо ні - після цього буде підготовлена скарга до Європейського суду з прав людини", - сказав Сердюк.

Відповідаючи на запитання, чи виконуватиме Янукович рішення суду, адвокат сказав: "Я маю надію, що в Україні колись запрацює суд, і обвинувальні вироки у справах, де немає доказів, не будуть виноситися".

Як повідомляв УНІАН, генеральний прокурор Віктор Шокін 28 липня заявив про початок процедури заочного засудження Януковича. За його словами, 27 липня Печерський районний суд Києва визнав правомірність доводів та доказів, наданих співробітниками Генеральної прокуратури, і почав процедуру заочного засудження.

Пізніше захист Януковича оскаржив рішення Генпрокуратури про заочне досудове розслідування.

11 серпня Апеляційний суд Києва відмовив у розгляді скарги адвокатів Януковича на рішення ГПУ про заочне засудження їхнього підзахисного.

За даними начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка, проти Януковича загалом відкрито 5 кримінальних проваджень: щодо причетності до злочинів під час Майдану (це організація перевищення працівниками правоохоронних органів своїх повноважень, що призвело до тяжких наслідків, в тому числі загибелі людей); створення злочинної організації; організація заволодіння лісовими угіддями Сухолуччя, а також будівлями із землею резиденції «Межигір’я»; заволодіння бюджетними коштами на створення спеціальної телекомунікаційної лінії спецзв’язку для органів державної влади.