Київ. 26 серпня. УНІАН. У Києві презентовано навчальний посібник з патріотичного виховання «Курс юного патріота» для дітей віком від 9 років, який включатиме 9 книг, вихід кожної з яких планується до кожного наступного навчального року. Наразі накладом 1 тис. примірників видано першу книгу серії.

Представили «Курс юного патріота» на прес-конференції в УНІАН автори та учасники проекту: автор посібника - практикуючий психолог Максим Колесніченко, а також директор видавництва «Креативна група 64» Анастасія Іщенко, куратор програми «Я – юний патріот» Леся Шавловська.

За словами Колесніченка, посібник на сьогодні отримав всі необхідні дозволи, пройшов через всі кваліфікаційні комісії і на сьогодні має статус cхвалено для використання у середніх загальноосвітніх школах». Він може використовуватись як в школі так і в гуртковій роботі, в позашкільній.

«Його початкова мета, скоріше, виховна година. Вчителі, які будуть мати бажання працювати за матеріалами цього курсу, можуть використовувати ці матеріали і на уроках для 3-го класу, перш за все, деколи для 4-го, деколи навіть 5-го, якщо теми є співзвучні», - сказав автор, зазначивши, що кожна частина цього навчального посібника, має виховну складову.

За поясненням психолога, методологія програми курсу заснована на принципах терапевтичної роботи з психологічними травмами учнів 3-11 класів, що є причиною їх протестної поведінки та особистої соціальної дезорієнтації.

Колесніченко зазначив, що курс відходить від радянських стандартів патріотичного виховання як ідеологічного вишколу. Натомість він пропонує діалогічний підхід, заснований на цінностях та зацікавленнях дітей відповідного віку.

З нового навчального року «Курс юного патріота» буде впроваджуватися у навчальний процес однієї з київських загальноосвітніх шкіл.

Як повідомила Шавловська, 31 примірник 1 вересня буде урочисто передано учням загальної спеціалізованої школи №200 ім. Василя Стуса, де курс почнуть впроваджувати у навчальний процес.

Присутній на прес-конференції директор Інституту соціології, психології та соціальних комунікацій НПУ ім. Драгоманова Володимир Євтух у свою чергу повідомив, що водночас в університеті розпочнуть викладати новий курс для майбутніх вчителів, який підтримуватиме впровадження «Курсу…» в українських школах.

Зокрема, предмет «Генетична інформація в соціальних комунікаціях» знайомитиме студентів старших курсів з психотерапевничним напрямком «Терапія роду», яка є теоретичною основою «Курсу юного патріота».

Як повідомила Іщенко, наразі посібник всі зацікавлені можуть замовити та придбати на офіційній сторінці видавництва «Креативна група 64». За її словами, наразі проводяться переговори з магазинами щодо реалізації в стаціонарних точках продажу цих книг. Видавництво, в разі замовлення, готове надрукувати наразі ще 5 тисяч примірників першої частини «Курсу юного патріота».

УТОЧНЕННЯ

У початковій версії тексту цього релізу було помилково вказано, що посібник «Курс юного патріота» «має статус Міністерства освіти і науки "схвалено для використання у середніх загальноосвітніх школах".