Київ. 25 серпня. УНІАН. Громадські активісти та народні депутати презентували законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб».

Як повідомила сьогодні під час прес-конференції в УНІАН координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазавська, відповідний законопроект №2501а-1 зареєстрований у Верховній Раді кілька днів тому.

Ініціаторами даного законопроекту є представники ОПОРИ, Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», «Восток SOS», "Крим SOS" та група народних депутатів.

Відео дня

«Наша ініціатива визначає, що політичні права громадян України, які, відповідно до Конституції, є рівними перед законом, повинні бути збережені і реалізовані під час місцевих виборів. В Україні є понад 1 мільйон 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які інтегруються в територіальні громади, де вони постійно проживають і, відповідно, їхні інтереси потрібно представляти в органах місцевого самоврядування. Ми вважаємо, що понад 5% громадян виборчого віку не повинні бути відкинуті. Зважаючи на міжнародні стандарти, якими ми керуємось, на Конституцію України, права цих громадян повинні бути захищені під час місцевих виборів… Ми розуміємо, що є дуже серйозна протидія цьому, але сподіваємось, що ВР відкриє очі і буде керуватись Конституцією, а не інтересами окремих суб’єктів виборчого процесу», - наголосила вона.

У свою чергу аналітик громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев наголосив на тому, що авторський колектив під час підготовки законопроекту керувався міжнародними стандартами щодо політики у сфері внутрішнього переміщення, які затвердженні ООН, містяться в рекомендаціях ПАРЄ, Комітету міністрів Ради Європи.

Він зазначив, що законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про місцеві вибори», «Про Державний реєстр виборців» та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

«У законі про місцеві вибори, ми, зокрема, пропонуємо визначити, що належність до територіальної громади визначається не лише зареєстрованим місцем проживання, але й за адресою фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи, але за умов, якщо вона змінила виборчу адресу відповідно до вимог закону про державний реєстр виборців. Тобто, кожна внутрішньо переміщена особа, яка є виборцем, відповідно до наших пропозицій, матиме право у певний термін – за 15 днів до дня голосування на загальнонаціональних та місцевих виборах, звернутись до органів ведення реєстру за місцем фактичного проживання, подати особисто заяву з проханням змінити виборчу адресу, і, власне, після зміни цієї адреси людина може претендувати на те, що вона реалізує своє право голосувати», - пояснив Клюжев.

У той же час законопроектом передбачено, що виборець особисто подає заяву, додає до неї копію довідки про взяття його на облік як внутрішньо переміщеної особи і просить у заяві визначити свою нову виборчу адресу за адресою фактичного проживання. «Орган ведення державного реєстру проводить перевірку дійсності довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи шляхом звернення до органу, який зареєстрував цю особу, і приймає рішення про зміну виборчої адреси», - додав він.

У той же час, за словами Клюжева, законопроектом встановлюються певні обмеження щодо повторної зміни виборчої адреси. «Ми пропонуємо, щоб виборець, який є внутрішньо переміщеною пособою, яка змінила виборчу адресу, у відповідності до наших пропозицій, міг повторно звертатись з цією заявою не раніше ніж за 365 днів після дня внесення змін до реєстру виборців. При цьому під час позачергових, проміжних, повторних, загальнонаціональних і місцевих виборів, повторна зміна виборчої адреси таким виборцям буде неможлива, для того щоб не допустити певних необгрунтованих і частих змін виборчої адреси», - пояснив аналітик ОПОРИ.

У той же час один із співавторів законопроекту, народний депутат Сергій Тарута наголосив на тому, що даний законопроект вирішив би всі проблеми внутрішньо переміщених осіб, які пов’язані з голосуванням.

«Ми вважаємо, що на сьогоднішній день немає жодної причини, через які ці громадяни повинні бути позбавлені конституційних прав. …Я очікую, що робота в парламенті буде активною і ми все-таки переконаємо парламентську більшість прийняти цей проект закону, щоб ці люди прийшли на вибори і не були позбавлені конституційних прав, бо це дискримінація», - наголосив він і висловив сподівання, що у середині вересня депутати проголосують за зареєстрований законопроект.

Народний депутат України Ганна Гопко, котра також є одним з авторів даного законопроекту, наголосила на тому, що потрібно допомогти внутрішньо переміщеним особам відчувати себе активними громадянами всередині країни. «Це є завдання держави - допомогти активній частині внутрішньо переміщених осіб, які самі прийдуть і принесуть заяви, що вони хочуть взяти відповідальність за територіальну громаду, де зараз вони проживають… Через надання такого права ми покажемо, що Україна демократична, не боїться власних громадян і влада є відповідальною, надаючи це право і допомагаючи внутрішньо переміщеним особам брати на себе відповідальність», - наголосила вона.

У свою чергу виконавчий директор Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко наголосив на тому, що забезпечення права голосу внутрішньо переміщених осіб – питання не стільки організації виборчого процесу, скільки стратегії розвитку України. «Забезпечення конституційного права людей голосувати на місцевих виборах не вимагає додаткових ресурсів від держави. Водночас це фактор, який може стати важливим інструментом для єднання країни», - сказав він.