Київ. 4 серпня. УНІАН. Завтра в Україні стартує новий онлайн-проект «Обрані», за допомогою якого можна буде моніторити перебіг майбутньої кампанії з місцевих виборів.

Про це повідомив голова громадської організації «Слово і Діло» Євген Заїка на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Він зазначив, що цей проект буде присвячений аналізу і комплексному моніторингу ситуації на місцевих виборах, які відбудуться в жовтні 2015 року. За його словами, проект «буде стосуватися виключно рівня міських голів обласних центрів». «За нашими підрахунками, з 22 міських голів або тимчасово виконуючих обов’язки міських голів, які наразі працюють у цих містах, приблизно 16 осіб неофіційно, звичайно ж, ведуть підготовку до місцевих виборів і в неофіційному режимі заявляють про те, що вони будуть брати участь у місцевій виборчій кампанії на посаду міських голів», - зазначив Заїка. Він повідомив, що «вже зараз можна сказати, що центри політичних конфліктів можна буде очікувати, напевно, в таким містах як Харків, Полтава, Запоріжжя, Луцьк, Київ, Одеса, оскільки вже зараз до офіційного старту виборчої кампанії певна конфліктність прихована між різними таборами кандидатів і відповідних груп, які стоять за ними».

Відео дня

Заїка зазначив, що реалізація проекту буде проходити у два етапи. Він повідомив, що до початку виборчої кампанії завдяки понад 150 місцевим активістам, експертам, журналістам і місцевій владі з різних регіонів України буде проаналізовано діяльність чинних міських голів обласних центрів України та буде опубліковано рейтинги їхньої персональної відповідальності та безвідповідальності. За його словами, в ході виборчої кампанії проект «Обрані» буде аналізувати обіцянки та діяльність самих кандидатів у мери. «Для пересічного виборця наразі особливо важливо зрозуміти, хто дійсно був ефективним менеджером і забезпечував розвиток міста, а хто декларував популярні, проте нереалістичні плани», – сказав Заїка.

Він повідомив, що новий онлайн-проект «Обрані» маєте свій сайт- www.obrani.org.ua. За його словами, кожен бажаючий матиме змогу не лише ознайомитись з інформацією про мера чи кандидатів, але й нагадати попередні обіцянки останніх та сформувати власні пріоритети щодо необхідності їх виконання. Він зазначив, що буде розміщуватися інформація про те, «хто стоїть за потенційними кандидатами, починаючи від їх бізнес-ресурсу, медіа-ресурсу», а також «будемо робити аналітику і по технологам», які працюють з конкретними кандидатами і «тоді ми зможемо чітко зрозуміти, якими кандидат технологіями і методами оперує».

Заїка сказав, що на сайті буде «індикатор перевірки на «джинсу», на замовність, на упередженість матеріалу».

Політичний експерт Євген Магда зазначив на прес-конференції, що поява проекту «Обрані» є «важливим і цікавим моментом в суспільно політичному житті». Він нагадав, що виборча кампанія стартує 5 вересня і тому цікавою є інформація ГО «Слово і Діло» про те, що в багатьох регіонах ця кампанія вже розпочалася.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що проект є досить важливим. При цьому він зазначив, що доцільно було б, щоб цей проект був «інформаційно-просвітницький навіть перед початком виборчої кампанії». За його словами, діяльність кандидатів потрібно аналізувати на порядність, патріотизм та професіоналізм.