Київ. 31 липня. УНІАН. Громадські активісти закликають голову Київської міської адміністрації Віталія Кличка приділити увагу викоріненню корупції в комунальних підприємствах столиці, повідомив на прес-конференції в УНІАН член Антикорупційного ради при мері Києва Сергій Гула.

«Усі розуміють, що для зменшення корупції у судах повноважень у київського міського голови немає, але, щоб змінити правила корупційної діяльності у дитячих садках, у поліклініках, у лікарнях, повноважень у київського голови абсолютно достатньо», - сказав Гула.

Також експерт ГО «Свідомі» Вікторія Навроцька повідомила, що за результатами опитування киян, більшість хабарів держслужбовці вимагають у судах (76,5% опитаних) і у медичних установах (64,7% опитаних).

Відео дня

Також Гула зазначив, що важливим елементом корупції у комунальних підприємствах є наявність благодійних внесків.

«Я меру запропонував, для того щоб кожен киянин відчув, що боротьба з корупцією триває і корупція зменшується, давайте почнемо вирішувати питання, які стосуються так званих благодійних внесків у лікарнях, у пологових будинках, у школах, дитячих садках», - сказав він.

Гула звернув увагу, що в першу чергу потрібно зрозуміти природу благодійних внесків і як вони витрачаються.

«Ми направили звернення меру Кличку щодо цього питання. Ми запропонували розібратися, щоб кожне комунальне підприємство було максимально відкритим. Якщо ви збираєте благодійні внески, то, будьте ласкаві, звітувати», - повідомив він.

При цьому Гула додав, що відповідь на це звернення була формальною, і конкретних результатів у боротьбі з корупцією немає.

У свою чергу експерт ГО «Свідомі» Ігор Кузьмінський додав, що для боротьби з корупцією столична влада має мінімізувати контакт громадян з держслужбовцями шляхом удосконалення електронного документообігу.

«Обмеження контакту держслужбовця з клієнтом унеможливлює виникнення корупційних дій», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, мер Києва Віталій Кличко і виконуючий обов'язки адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Альфонсо Ленарт оголосили про початок комплексу спільних дій на підтримку заходів з протидії корупції, які зараз впроваджуються в Києві.

USAID допоможе Києву: створити єдину електронну систему міських закупівель; удосконалити паркувальну інфраструктуру міста; підвищити прозорість системи поводження з відходами та удосконалити відповідну нормативно-правову базу, що сприятиме більшій прозорості системи та кращого захисту навколишнього середовища; виробити механізми громадського контролю, забезпечення прозорості та підзвітності у роботі Київського інвестиційного агентства, що має скоротити можливості для корупції.

Також Кличко назвав корупцію головною перешкодою на шляху до залучення інвестицій.

Раніше експерти ГО «Свідомі» відзначали, що за результатами їх опитувань 88,6% киян стикаються з активними проявами корупції у столиці. Найбільш корумпованою вони відзначили сферу освіти. Так вважали 36% опитаних, медичні установи - 26%, міліція і ДАІ - 20%.