Київ. 23 липня. УНІАН. Парламентська коаліція знаходиться зараз у «стані розлучення».

Таке переконання генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель висловив на прес-конференції в УНІАН.

В той же час він зазначив, що, незважаючи на це, необхідно внести зміни до коаліційної угоди, зокрема, в частині уточнення термінів виконання завдань, що стоять перед коаліцією.

Відео дня

«Ми розуміємо, що коаліція знаходиться зараз у стані розлучення, і тому фактично будь-якого навіть формального приводу достатньо для того, щоб звинуватити своїх партнерів. І якщо коаліція зараз, з одного боку, погрузне в такий довготривалий процес внесення змін, то це може бути навіть підставою для взаємних звинувачень і для фактичного розпаду коаліції».

«Але з іншого боку- якщо зосередитись не над змістом, а просто над внесенням технічних змін щодо термінів реалізації тих чи інших положень, то ми в результаті отримаємо якісний документ, тобто, якісний план виконання реформ», - додав він.

При цьому Кошель нагадав, що в самому тексті коаліційної угоди є пункт, яким передбачено можливість внесення змін і доповнень.

Своєю чергою експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин висловив сподівання, що «це міжсезоння буде використано для того, щоб переглянути, оптимізувати коаліційну угоду і на вересень вийти з реальним, а не романтичним планом втілення реформ».

В КВУ зазначають, що за перше півріччя 2015 року провладні фракції виконали менше третини положень коаліційної угоди.

«Станом на кінець другої сесії, із 118 запланованих на цей час положень повністю виконано 39 та 13 виконано частково, а ще 54 положення наразі перебувають у процесі виконання (розроблено відповідні законопроекти)», - сказано у прес-релізі.

Крім того, за даними експертів організації, за дві сесії Верховної Ради VIII cкликання «депутати виконали менше половини від обіцяного: 2 положення із 8 - для виборчої реформи і 12 з 31 - для судової».