Київ. 20 липня. УНІАН. Щорічно в об'єктах природно-заповідного фонду (ПЗФ) України на вирубку припадає 35,6 тис. га або 1,1% всієї території фонду, при цьому вирубується майже 1 млн кубометрів деревини, що становить одну п'ятнадцяту щорічної заготівлі деревини в країні.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«За нашою інформацією, в Україні на об'єктах природно-заповідного фонду вирубується близько 1 млн куб. м деревини. Тоді як загалом в Україні щорічно заготовлюється від 15 до 17 млн куб. м деревини», - заявив Борейко. При цьому він наголосив, що природно-заповідний фонд існує не для комерційної заготівлі деревини, а для охорони природи.

Відео дня

Експерт зазначив, що такі цифри суперечать класичній ідеології лісового господарства, розрахованій на 100 років, яка передбачає, що лісову ділянку ділять на 100 частин і кожну частину рубають один раз на 100 років, вирубуючи за рік не більше одного відсотка.

А в Україні в об'єктах природно-заповідного фонду вирубується більше 1%. Такі дії, крім збезлісення й ерозії ґрунту, призводять до втрати місць проживання для багатьох диких тварин, що веде до їх вимирання.

«Від рубок лісу у природно-заповідних об'єктах страждає 122 червонокнижних види, з них – 89 представника фауни і 33 флори», - повідомив Борейко.

Він зазначив, що в даний час на законодавчому рівні процес вирубки дерев на території об'єктів природно-заповідного фонду ніяк не регламентується. Існують тільки два затверджених урядом правила – це правило санітарної вирубки лісів і правило підвищення якісного складу лісів. При цьому, за словами Борейка, під приводом санітарних вирубок найчастіше в заповідниках заради отримання прибутку вирубуються високоякісні породи дерев. Він додав, що вартість одного двохсотлітнього дуба еквівалентна вартості однокімнатної квартири в столиці.

Експерт впевнений, що реальні цифри з вирубування більші за наведені, оскільки деякі заказники, пам'ятки природи, регіональні ландшафтні парки, заповідні урочища розташовані на території інших землекористувачів (не лісників), і точні масштаби рубок у даних категоріях об'єктів природно-заповідного фонду встановити не є можливим.

Крім того, немає даних щодо проведення рубок в об'єктах фонду, які мають не природне походження – зоопарках, ботанічних садах, дендропарках, парках-пам'ятках садово-паркового мистецтва, які мають невелику площу порівняно з природними ПЗФ.

Однак, за словами експерта, вже ті цифри, які наведено з проведення рубок в категоріях об'єктів ПЗФ, які мають природне походження, показують катастрофічний стан із заповідним і охоронним режимами й практичну неможливість охорони лісового біорозмаїття.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня представники громадської організації «Київський еколого-культурний центр» та громадської еколого-правової організації «Екоправо-Київ» заявили, що подали позов до Кабінету міністрів України з вимогою заборонити санітарні рубки лісу в заповідниках і заповідних зонах.

За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, через рубки лісу в заповідниках і заповідних зонах зменшуються популяції тварин і рослин, занесених до Червоної книги України.

6 квітня міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко підписав наказ «Про додаткові заходи із збереження біорозмаїття територій та об'єктів природно-заповідного фонду» №114, яким було заборонено санітарну рубку в природних заповідниках і заповідних зонах.