Київ. 20 липня. УНІАН. У Чернігові тримає масштабне скуповування голосів виборців на користь провладного кандидата у народні депутати на проміжних виборах у 205-му окрузі Сергія Березенка, для чого використовуються весь адміністративний ресурс та правоохоронні органи.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили ряд депутатів та кандидатів у народні депутати у 205-му окрузі.

Так, народний депутат Віталій Купрій нагадав про хронологію подій, яка відбулась у Чернігові 16-18 липня. Зокрема він зазначив, що 16 липня у Чернігові активісти заблокували автомобіль, з якого велась координація підкупу виборців.

«Незважаючи на те, що вказувалось на злочин – підкуп виборців, незважаючи на те, що громадські активісти угледіли всередині авто зброю, правоохоронці ніяк не реагували на ці події, і відбулось певне протистояння, яке тривало близько 6 годин… Після того, як міліція забезпечила коридор без обшуку, ці люди (пасажири автомобіля - УНІАН), вийшли з автомобіля, і потрапили у районний відділок внутрішніх справ», - сказав Купрій.

Наступного дня, за його словами, відбувся обшук автомобіля. Там були виявлені автомати, карабін, пістолети, близько 200 тис. грн, розкладені у конверти по 400 грн, а також кілька пачок так званих «соціальних договорів» з кандидатом у народні депутати Березенком.

«Слідчі дії тривали більше 12 годин. В автомобілі була НАТОвська аптечка, зброя, пакети з грошима, які були перемотані резинкою. Було близько 500 конвертів, у кожному по 400 грн. Коли перейшли до обшуку салону, виявились списки людей, які погодились фактично продати свій голос. Знайдена була велика кількість зброї – два нарізних карабіна Калашнікова, 7 магазинів повних, були заборонені рожки, бойові патрони, які не можна використовувати, помпова рушниця 12-го калібру, три пістолета Макарова, було багато документів, низка з яких свідчить, що багато з цих людей приїхали з Одеської області. Багато документів свідчить про те, що саме одесити приїхали сюди, щоб керувати такими оборудками з підкупу виборців», - розповів Купрій.

За його словами, є всі підстави вважати, що люди, які перебували в автомобілі, мають відношення до СБУ, але ця інформація ще буде перевірятись.

У суботу, 18 липня, зазначив народний депутат, надійшла інформація від активістів, що відбувається підкуп виборців у офісах, один з яких – колишня приймальня голови Чернігівської облдержадміністрації Валерія Кулича.

Купрій заявив, що прокуратура також ігнорувала подібні факти. «Прокуратура абсолютно ігнорує, а можливо, і грає на боці Березенка, бо я особисто телефонував двічі заступнику генерального прокурора Юрію Столярчуку і вимагав, щоб вони прислали прокурора на місце подій, коли обшукувався автомобіль. Більше 12 годин відбувалась слідчі дії. Жоден представник прокуратури не приїхав. Тобто, змова йде по всій лінії правоохоронних органів», - сказав він.

Купрій наголосив, що буде звернення до представників міжнародних інституцій, аби вони приїхали як спостерігачі на 205-й округ для захисту демократії в Україні.

У свою чергу, теж народний депутат Ігор Луценко наголосив на масовому підкупі виборців у 205-му окрузі. За його словами виборці приходили до офісів, де їм мали виплачувати гроші за так званим «соціальним договором» з Березенком.

«У більшості з цих людей є враження, що вони підписують договір про те, що мають проголосувати за цю людину. В буквах цього договору немає такого, але всі впевнені, що їхній обов’язок є - проголосувати за цю суму. І більше того, якщо вони не проголосують, то до них будуть застосовані якісь санкції, оскільки, як вони вважають, контролюється процес голосування… На мій погляд, це більше жорстка версія тих схем підкупу виборців, які існували і свідком яких я був у Києві. Команда Черновецького 5 разів застосовувала ці схеми. Схема, яка використовується у Чернігові, абсолютно ідентична», - сказав він.

Як заявив народний депутат Ігор Мосійчук, начальник чернігівської міліції «не просто не контролює ситуацію в місті, а контролює її однобоко».

«Відбувається потакання особам, які займаються прямим підкупом виборців. Наприклад, на другий день подій, про які розповідали колеги, міліція зробила коридор, виводила осіб з грошима, які використовувались для підкупу виборців, не встановлювала особу, а вносила у протокол дані, які просто брались зі стелі, не перевірялись документи, міліцейські бази. Можливо, це особи, які перебувають у державному чи міждержавному розшуку. Тому дуже багато питань до Антона Шевцова (керівник чернігівської міліції – УНІАН)», - наголосив він.

Мосійчук повідомив, що буде звертатись до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням провести службову перевірку.

«Я звертаюсь до міністра внутрішніх справ з вимогою на час виборів відсторонити від виконання обов’язків Антона Шевцова, провести службову перевірку і у випадку підтвердження слів звільнити його зі служби в органах внутрішніх справ», - резюмував він.

У той же час голова Чернігівської облради, кандидат у народні депутати в окрузі № 205 Микола Звєрєв висловив думку, що події, які розгортаються у Чернігові, «є підтвердженням того, що є глибоке коріння в оточенні президента, яке розробило цей план по Чернігову».

«Хочу звернутись до президента як гаранта Конституції і запитати, чи знає він про масштабність використання брудних технологій, які є сьогодні у Чернігові. Якщо знає, то тоді як голова облради я закликаю президента зупинити можливе протистояння, кровопролиття і дестабілізацію ситуацію», - сказав він.

За словами Звєрєва, є низка фактів, що Березенко, використовуючи Раду регіонального розвитку, застосовує адмінресурс у небачених масштабах.

«Фактично одна людина представляє себе як Раду регіонального розвитку, і цей орган використовується як виборча технологія й акцентує свою роботу на 205-му окрузі… Є десятки фактів, де можна сказати, що Березенко, використовуючи Раду регіонального розвитку, застосував адміністративний ресурс у небачених масштабах. Таке не відбувалось при жодному президенті. Вся адмінмашина почала працювати на Раду регіонального розвитку… Я закликаю президента зупинити його підлеглого Березенка і ті процеси та ганебні технології і не дати можливості дестабілізації ситуації в чернігівській громаді з метою збереження миру та цілісності України і не застосовувати подвійні стандарти», - наголосив він.

Кандидат у народні депутати у 205-му окрузі Андрій Глаба зауважив, що «Народний контроль Чернігова» одразу почав фіксувати факти підкупу виборців, звертатись до правоохоронних органів, але жодної реакції не відбулось. «Міліція конкретно покриває скупку голосів. Ідуть погрози на адресу громадських активістів. Уже зараз нам відомо, що на активістів готуються подання на обшуки та арешти», - сказав він.

Глаба закликав міністра внутрішніх справ звернути увагу на ситуацію та діяльність правоохоронних органів у Чернігові.

Як відомо, проміжні вибори до Верховної Ради у 205-му окрузі мають відбутися у неділю, 26 липня.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/58640