Київ. 9 липня. УНІАН. Рішення у сфері поводження з твердими побутовими відходами, зокрема, повноваження щодо затвердження тарифів на послуги з переробки, утилізації та захоронення побутових відходів мають бути передані до компетенції місцевих органів самоврядування.

Про це заявив у ході круглого столу в УНІАН генеральний директор асоціації «Український екологічний альянс», депутат Київської міської ради Олег Костюшко.

«Наша асоціація вважає, що правильно було б, щоб ті рішення, які сьогодні регулюють ціни на вивезення сміття та його поховання, приймалися на місцевих рівнях самоврядування», - сказав Костюшко.

При цьому він зазначив, що кожен регіон України індивідуальний, десь відходи можна поховати, а де-то їх треба спалювати, тому місцева влада має вирішувати ці питання самостійно.

Присутня на круглому столі представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Людмила Полтораченко зазначила, що після 2012 року органи місцевого самоврядування втратили можливість встановлювати тарифи на послуги з переробки і захоронення твердих побутових відходів. За її словами, Мінрегіон розробив механізм передачі відповідних повноважень на місцевий рівень, але уряд має створити належні умови, зокрема, дотувати регіони з метою встановлення пунктів роздільного збору сміття.

«Питання в тому, що органи місцевого управління повинні дотуватися на облаштування майданчиків, встановлення додаткових контейнерів для роздільного збору сміття», - сказала Полтораченко, зазначивши, що для цього потрібен значний фінансовий ресурс, а на сьогодні органи місцевого самоврядування ніяких коштів не отримують.

На її думку, основними напрямами удосконалення галузі повинні стати дерегулювання і демонополізація сфери поводження з побутовими відходами.

Також Полтораченко розповіла, що щорокув Україні утворюється близько 10 тис. тонн твердих побутових відходів, які розподіляються між 6 тис. сміттєвих полігонів, більшість з яких функціонують незаконно і не відповідають екологічним нормам.

Також присутній на прес-конференції начальник управління з питань формування та реалізації державної політики у сфері поводження з твердими відходами Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, Олег Кострикін підтримав ініціативу «Українського екологічного альянсу» щодо передачі повноважень з тарифоутворення на місцевий рівень, підкресливши при цьому, що поки не будуть встановлені адекватні, економічно обґрунтовані тарифи на вивезення і захоронення твердих побутових відходів, у бізнесу не буде стимулів для виходу на цей ринок.

«Дороге поховання дасть можливість формування ринку побутових відходів», - сказав Кострикін, підкресливши, що сміттєвий полігон, приймає на поховання тверді побутові відходи за тарифом 70 грн за тонну і не передбачає комерційної вигоди від такої діяльності.

При цьому більшість експертів зійшлися на думці, що питання захоронення і переробки твердих побутових відходів повинні регулюватися державними нормами і стандартами, але вирішуватися децентралізовано в кожному регіоні окремо.

Як повідомляв УНІАН, раніше асоціація «Український екологічний альянс» виступила з ініціативою розробки комплексного механізму поводження з відходами, що включає законодавче врегулювання, залучення інвестицій і розвиток соціальної відповідальності.

Кабінет міністрів України на засіданні 18 березня скасував урядову постанову №915, яка регламентує створення державного підприємства "Укрекоресурси", що має монопольне право на утилізацію тари в країні.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, це рішення дасть змогу лібералізувати ринок утилізації відходів і створити до 10 тис. нових робочих місць.

Довідка УНІАН. Асоціація «Український екологічний альянс» - всеукраїнське об'єднання організацій і компаній, основними напрямками діяльності яких є збирання, знищення і переробка різних відходів, прибирання сміття, боротьба із забрудненням.

До асоціації входять провідні підприємства – перевізники Києва.