Київ. 2 липня. УНІАН. Громадська організація «Спільнота біженців з Донецька та сходу України» закликає керівництво України дотримуватися міжнародних стандартів у наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Про це йдеться у зверненні організації до президента, уряду та Верховної Ради, повідомив на прес-конференції в УНІАН на тему «Міжнародні стандарти у наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) - реалії України» священик Донецького екзархату УГКЦ, голова правління ГО «Спільнота біженців з Донецька та сходу України» отець Тихон (Сергій Кульбака, який минулого року 12 діб провів у полоні терористів).

«Ми закликаємо - давайте почнемо працювати з біженцями за європейськими та міжнародними стандартами. Ми вимагаємо змін українського законодавства щодо внутрішньо переміщених осіб у відповідності до керівних принципів з питань про переміщення осіб всередині країни», - зазначається у зверненні. Зокрема, його автори вимагають негайно вжити заходів, спрямованих на попередження або пом’якшення наслідків переміщення - забезпечення житлом, роботою, найнеобхіднішим.

Відео дня

Також звернення містить вимогу мобілізації громадської уваги до проблем переміщення – «не розділяти суспільство та не робити з ВПО в очах усієї української спільноти людей другого сорту».

Крім того, автори звернення вимагають зібрати дані про чисельність, стан та потреби переселенців, і ця інформація має бути правдивою та публічною.

Крім того, у зверненні міститься вимога щодо пошуку «адекватних фінансових ресурсів» для забезпечення основними продуктами харчування і питною водою, елементарним житлом, одягом, основними медичними послугами.

Вимушені переселенці також вимагають вирішення питань з покинутим, пошкодженим або знищеним майном на окупованих територіях. «Ми вимагаємо переглянути лінію розмежування, яка не тільки не спростила цю процедуру, а стала показником того, що Українська держава не дбає про своїх громадян і не виступає гарантом захисту людської гідності і найціннішого, що є в людини - її життя», - йдеться у зверненні.

Отець Тихон зазначив, що виклики і проблеми, з якими зіткнулися внутрішньо переміщені особи, поглиблюються і зростають. «За цей рік уряд майже нічого не зробив, щоб покращити становище своїх громадян, яких вже є, за даними ООН, 1 млн 300 тис. осіб», - сказав він.

Отець Тихон повідомив, що активісти з-поміж переселенців переклали на українську мову та поширили серед біженців документи ООН, в яких зафіксовані міжнародні стандарти ставлення до ВПО всередині країни.

Крім того, за його словами, активісти вивчили досвід Грузії, яка також мала проблеми з переселенцями. «ВПО у Грузії мають право на безкоштовне житло у власність. Звісно, там є черга на ці квартири. Людина, яка не має часу стояти в цій черзі, може отримати від держави фінансову допомогу в сумі 21 тис. ларі на одну особу (9 тис. 300 дол.) і придбати за ці гроші своє житло. Людина, яка винаймає житло у приватному порядку, отримує від держави кожного місяця компенсацію на оренду житла 300 ларі – це 130 дол.», - сказав отець Тихон.

При цьому він зазначив, що у Грузії загальна кількість ВПО становить 6% від усієї кількості населення, в Україні 2%.