Київ. 25 червня. УНІАН. Влада Києва з початку року проінспектувала 2 тис. 308 захисних споруд міста, система реагування і захисту населення столиці повністю готова до надзвичайних ситуацій.

Про це під час круглого столу в УНІАН на тему: «Катастрофи: готовність держави й населення прийняти виклик» заявив начальник Управління надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук.

«На сьогоднішній день керівництвом міста була проведена повна інспекційна перевірка усіх захисних споруд, об'єктів подвійного використання, які можуть використовуватись як захисні споруди для населення міста. Сьогодні ми говоримо про те, що фонд цивільного захисту, фонд захисних споруд складається з 2 тис. 308 найпростіших укриттів у 189 підземних переходах, більше 200 паркінгів у нас, 47 станцій метрополітену - це об'єкти, які складають фонд захисних споруд», - сказав Ткачук.

Крім того, за його словами, перевірена і приведена в готовність система оповіщення, яка може приводитись у дію у випадку виникнення надзвичайних ситуацій чи загроз.

«Ми переглянули з початку року плани реагування і плани взаємодії між різними підрозділами ДСНС, нашими комунальними аварійними службами… Ми сьогодні можемо говорити, що система реагування на можливі надзвичайні ситуації, які можуть скластися в місті, повністю готова. Ми знаємо весь перелік НС, які приблизно можуть трапитися, виходячи із техногенної ситуації міста, знаємо кількість потенційно небезпечно об’єктів, по кожному об’єкту відпрацьоване аварійно-рятувальне обслуговування», - сказав Ткачук. За його словами, таких потенційно небезпечних об’єктів налічується 605.

Разом з тим, Ткачук нагадав, що головний спосіб оповіщення населення про дії при виникненні надзвичайних ситуацій - це сирени та переривисті гудки інших сигнальних засобів, які означають сигнал цивільної оборони «Увага всім!».

Почувши такий сигнал, потрібно негайно увімкнути гучномовець, радіоприймач або телевізор і слухати повідомлення Управління з питань надзвичайних ситуацій.

За словами Ткачука, на кожен випадок надзвичайних ситуацій підготовлено варіанти повідомлень.

Після подачі звукових сигналів (сирени, гудки тощо) передається мовна інформація про надзвичайну ситуацію. Вислухавши повідомлення, громадянин має діяти без паніки і метушні, відповідно до отриманих вказівок.

Начальник сектора зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у м. Києві Світлана Водолага наголосила, що кожен на сайті КМДА в розділі «Захист населення Києва у разі надзвичайних ситуацій» може ознайомитися з детальною інформацією, як вижити під час техногенних катастроф чи військового конфлікту в місті, як поводитися у нестандартній ситуації та що робити, щоб проіснувати кілька днів (чи більше), чекаючи на допомогу.