Київ. 24 червня. УНІАН. Українська молодь бере недостатню участь у політичних процесах, саме тому в країні потрібно переглянути компонент громадянської освіти в обов'язковій шкільній програмі, а також розробити механізм забезпечення, при якому молодь братиме активну участь у формуванні державної політики та розробці законодавства.

Про це йдеться у підсумковому звіті “Аналіз прогалин законодавства України про молодіжну політику в контексті рекомендацій Угоди про асоціацію між Україною та ЄС й іншими відповідними політичними документами ЄС, який під час прес-конференції в УНІАН презентувала керівник проекту ПРООН “Зміцнення національної спроможності для ефективного розвитку молоді та відповіді на епідемію ВІЛ-СНІД в Україні» Віра Профазі.

За її словами, мета аналізу полягала в тому, щоб надати підтримку Міністерству молоді та спорту України й іншим відповідним національним та місцевим установам і організаціям щодо застосування інноваційних підходів до молодіжного розвитку і введення їх у нову політику, стратегії та послуги, пов'язані з молодіжним розвитком.

Відео дня

Звіт, зокрема, містить рекомендації: щодо процесів розробки молодіжної політики та наскрізних питань, щодо здорового способу життя та занять спортом, щодо неформальної освіти, щодо волонтерства та щодо активної громадянської позиції.

“Основним висновком є те, що в Україні бракує співпраці між різними органами виконавчої влади щодо роботи з молодіжними питаннями, а це призводить до відсутності стратегічного бачення та неефективного використання ресурсів. Іншим ключовим висновком є те, що молодь недостатньо бере участь у формуванні молодіжної політики та в політичних процесах взагалі”, - йдеться у висновках підсумкового звіту.

Однією з пріоритетних рекомендацій, запропонованих у звіті, є створення міжвідомчої робочої групи з питань молоді, яку буде очолювати департамент молодіжної політики Міністерства молоді та спорту та яка поліпшить процеси координації і підвищить пріоритетність молодіжних питань у роботі уряду. Зазначається, що робоча група може також мати механізм забезпечення, завдяки якому молодь братиме участь у визначенні порядку денного, розробці законодавства та політики з питань молоді, це може бути зафіксовано у відповідному нормативно-правовому акті.

“Іншою важливою наскрізною прогалиною законодавства та політики з питань молоді є те, що задоволенню потреб найбільш вразливих категорій не приділено достатньо уваги... у сфері популяризації здорового способу життя та занять спорту протягом останнього десятиліття вірогідно вдалося досягти певних результатів, зокрема щодо створення в країні клінік, дружніх до молоді. Однак необхідно вжити зусиль для забезпечення того, щоб принципи, дружні до молоді, були внесені до законодавства та політики і застосовувалися усіма основними закладами охорони здоров'я, а не тільки клініками, дружніми до молоді”, - йдеться у висновках звіту.

Крім того, зазначається, що у тому, що стосується неформальної освіти, потрібно спрямувати зусилля на розробку законодавчої бази для акредитації та реєстрації програм неформальної освіти, однак потрібно також забезпечити, щоб нові нормативно-правові акти не створювали занадто жорсткої або бюрократичної системи організації неформальної освіти.

“Активна громадянська позиція це сфера, яка потребує певного реформування для забезпечення того, щоб молодь мала можливість брати участь у соціальному та політичному житті. Зокрема, потрібно переглянути компонент громадянської освіти в обов'язковій шкільній програмі, а також положення та заходи щодо заохочення шкільних рад, виділяти місця для представників найбільш вразливих та виключених груп молоді. Необхідно також розробити механізм забезпечення, при якому молодь братиме активну участь у формуванні державної політики та розробці законодавства у систематичний та дієвий спосіб», - йдеться в документі.

Звіт підготовлено в рамках проекту Програми розвитку ООН “Зміцнення національної спроможності для ефективного розвитку молоді та відповіді на епідемію ВІЛ-СНІДУ в Україні” на замовлення та за сприяння Міністерства молоді та спорту України.