Український препарат було протестовано на моделі коронавірусу і вчені вбачають у результатах обнадійливі показники.

Київ. 26 березня. УНІАН. Українські вчені розповіли про результати досліджень Державної установи «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України», які показали здатність діючої речовини українського виробництва впливати на коронавірус.

Про це вони розповіли під час прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Так, днями в Інституті завершився один з етапів досліджень, в ході яких вивчалася здатність деяких противірусних препаратів впливати на коронавіруси.

Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського, професор, член-кореспондент Національної академії медичних наук України Вікторія Задорожна зазначила, що досліджувався препарат «Протефлазід» - лікарський засіб, який зареєстрований в Україні ще з кінця 90-х років, а його дослідження в Інституті почалися ще на початку 90-х.

«Це препарат рослинного походження… Було доведено - і експериментально, і потім в нашій клініці - його позитивна дія стосовно вірусних інфекцій. На початку 2000-х років було показано його ефективність проти гепатиту В, потім - проти герпесвірусних інфекцій, і в нашій клініці цей препарат успішно застосовується зараз для лікування персистентних інфекцій», - розповіла вона.

У той же час, повідомила Задорожна, до них звернулися представники підприємства, яке випускає «Протефлазід», з пропозицією провести дослідження на моделі коронавірусу.

«В Україні на теперішній час коронавірусу SARS-2 немає і працювати з ним, самим цим вірусом, дуже небезпечно… Тому проводилися дослідження на моделі коронавірусу гастроентериту свиней», - пояснила директор Інституту.

Так, додала вона, це також коронавірус, але інший. «І на ньому ми отримали дуже перспективні результати: на культурі клітин титуль вірусу був знижений в декілька тисяч разів, що дозволяє думати, що і в природних умовах, тобто, при лікуванні або профілактиці хвороб, пов'язаних з коронавірусом, він теж може бути ефективним», - заявила Задорожна.

Водночас, зауважила вона, вчені не можуть стверджувати, що він буде 100% ефективним проти того коронавірусу, який наразі панує у світі.

«Але в усьому світі ще немає ні одного лікарського засобу, де була б доведена його дійсно доказова ефективність в лікуванні або профілактиці цієї хвороби», - сказала директор Інституту і додала, що всі країни випробовують для лікування ті препарати, які у них є.

Так, дія діючих речовин вивчалася у кількох напрямах - методом комп'ютерного моделювання молекулярний (докінг) безпосередньо з комп’ютерною моделлю коронавірусу 2019-nCoV, молекулярного, а також тестуванням дії на двох культурах клітин, заражених коронавірусами, «спорідненими» з 2019-nCoV.

Дослідження, зокрема, показують, що діюча речовина продемонструвала ефективне пригнічення реплікації коронавірусів в культурах клітин. Також відзначається, що вказана діюча речовина істотно знижує відсоток апоптотичних клітин в порівнянні з клітинами, інфікованими вірусом, практично більш ніж у 2 рази, чим рятує половину клітин, уражених вірусом, від смерті. Тобто, йдеться про велику ймовірність, що досліджувана діюча речовина буде здатна гальмувати розмноження коронавірусів в організмі.

Заступник генерального директора компанії «Екофарм», доктор медичних наук, заслужений діяч науки і техніки України Олександр Гриневич зазначив: «Мої колеги знайшли модель китайського коронавірусу, комп'ютерну модель цього вірусу, і, використовуючи метод докінгу, показали, що діюча речовина нашого препарату надійно, гарно взаємодіє з одним із життєво важливих центрів моделі цього вірусу. Таким чином, блокує його».

Так, було зроблено висновок, що «існують теоретичні передумови того, що наш препарат може бути активний і в культурах клітин». «Є і дія на моделі коронавірусу, і є дія на культурах клітин. Таким чином, це теоретична основа того, що наш препарат, можливо, буде діяти», - сказав Гриневич.

Завідувач лабораторією експериментальної хіміотерапії вірусних інфекцій Інституту Громашевського, доктор медичних наук, професор Світлана Рибалко зазначила, що результати досліджень на коронавірусі свиней, вірогідно, будуть достовірні і при випробуваннях на актуальному коронавірусі.

Також завідувач науковим відділом інтенсивної терапії та детоксикації Інституту Громашевського, доктор медичних наук, лікар-анестезіолог вищої категорії Сергій Борщов наголосив: «Мова ні в якому разі не йде про панацею і ліки з доведеною дією проти коронавірусу. Тому що таких ліків на теперішній час в світі не існує. Всі рекомендації, які надані нам колегами з Китаю, Іспанії, Італії, Сполучених Штатів, - всі ці рекомендації ґрунтуються тільки на, скажімо так, висновках, які зробили для себе персонально якісь експерти, які мали з цим справу».

За його словами, деякі препарати, про які йдеться у рекомендаціях, зокрема, китайських медиків, при перевірці не показали своїх властивостей.

«У нас є в наявності препарат, який за попередніми даними нашими… Ті (хворі - УНІАН), які його вживали, достовірно рідше хворіли, (рідше - УНІАН) були загострення як герпесвірусної інфекції, так і достовірно рідше хворіли будь-якими респіраторними інфекціями», - сказав Борщов.

Він зазначив, що дослідження показали, що те, що препарат має профілактичну дію на віруси, - «сумніву у нас не викликає». У той же час, є «певні розбіжності» щодо лікувальної його дії.

«Якщо у хворого дійсно важкий стан і виникла пневмонія, не лише пневмонія, а ще й обумовлена дистрес-синдромом, то, на жаль, будь-які противірусні препарати, які застосовуються у світі… в цій ситуації не допоможуть», - наголосив Борщов.

Він додав, що немає жодних публікацій щодо серйозних побічних дій досліджуваного препарату. Він застосовується і у педіатрії.

Своєю чергою, президент Національної академії медичних наук України, академік НАМНУ, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Віталій Цимбалюк зазначив, що на основі вивчення цього препарату написано 9 докторських і 38 кандидатських дисертацій.

«У тому числі, і використання в комплексному лікуванні дітей із дистрес-синдромами. Особливо, у новонароджених. І всі вони показали високу ефективність. Особливо, при цих різних вірусних захворюваннях, таких як герпеси різноманітні, гепатити, Епштейн-Барр… Є доведена реальна ефективність цього препарату», - сказав він.

Цимбалюк додав, що виникає питання, наскільки він буде ефективним при коронавірусі. «Я думаю, що він так само, якщо на інші віруси діє, він точно буде діяти і на коронавірус», - зазначив президент НАМНУ.

Крім того, засновник і президент фармацевтичної компанії «Екофарм» Анатолій Новік зазначив, що їхнє підприємство може випустити «1 млн 200 тисяч доз на 30 мільйонів необхідних».

«Його сьогодні на ринку немає, в аптеках ви його не знайдете», - сказав він і закликав владу звернути увагу на це питання.

У той же час, Новік зауважив, що вони готові безкоштовно надати цей препарат для забезпечення госпіталів та лікарів. Проте, за його словами, якщо до підприємства звернеться інша держава по гуманітарну допомогу, то вони нададуть ці ліки їм.

«Ми англійською мовою дали переклад і надіслали у деякі країни європейські, в посольства. Якщо посольство будь-яке перше відреагує раніше за нашу владу, я гарантую, що я забезпечу: Щвейцарія так Щвейцарія, німці так німці – розверну все, що у мене є на складі, і дам гуманітарну допомогу», - сказав Новік.

Фото с прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/94916-press-konferenciya-v-unian-ukrainskie-uchenye-soobshchayut-o-rezultatah-issledovaniy-opredeleno-deystvuyushchee-veshchestvo-kotoroe-sposobno-zamedlyat-razmnozhenie-koronavirusa.html