Київ. 24 червня. УНІАН. Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко застерігає Державне агентство з питань кіно від видачі ліцензій російським серіалам під виглядом українських.

Про це він сказав під час прес-конференції в УНІАН.

«Вчора нам стало відомо, що Держкіно видало прокатне посвідчення одному дуже відомому російському серіалу. Називався він раніше «Слєд» і йшов на ТРК «Україна», - сказав Ткаченко.

Він нагадав, що 4 червня було ухвалено закон, який забороняє в Україні не лише серіали, які пропагують російські силові структури, а в цьому серіалі, власне і йдеться про «квазі-силову структуру», але і фільми, які виготовлені російськими юридичними особами, починаючи з 2014 року.

Ткаченко зауважив, що напередодні телефоном розмовляв із головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком і він підтвердив, що таке прокатне посвідчення видане.

«Тепер цей серіал називається «Фактологічна експертна служба: міжнародний відділ кримінальних розслідувань». Раніше він називався «Федеральна служба», - сказав гендиректор «1+1 медіа».

За його словами, в серіалі «ті самі актори, які були в російському серіалі «Слєд», відзняті в міжнародних костюмах, є якісь номери (автомобільні - УНІАН) не російських, а якихось інших країн». «Називається серіал інакше, виробництво написане: ТРК «Україна», 2015 рік. Хоча насправді, це класичний обман. Тому що під вивіскою українського серіалу нам подається фактично той самий російський серіал», - наголосив Ткаченко.

Він підкреслив, що якщо Держкіно і далі видаватиме посвідчення на подібні серіали, то всі розмови про відродження українського кінематографу, в першу чергу, серіалів, можуть бути поховані.

«Фактично, може дійти до того, що ми як мавпочки будемо загортати у фольгу російський продукт і намагатися його видати за український», - підкреслив Ткаченко.

Він додав, що серіали, які показують російських силовиків, таким кроком Держкіно можуть продовжити життя в Україні.

Гендиректор наголосив, що це є надзвичайно небезпечний крок з боку Держкіно. «Ми будемо подавати офіційну скаргу, - я думаю, що до нас долучиться багато громадських організацій, - стосовно факту видачі такої прокатки», - повідомив він.

Крім того, Ткаченко зауважив, що на сьогодні на різних українських телеканалах запущено від 160 до 250 годин українських серіалів. «Вартість цих серіалів сильно зменшилася. Вона в межах сил українських телеканалів: від 15 до 20 тисяч доларів за серію, до 50 тисяч. Це незрівнянні суми, які платилися раніше за купівлю російських серіалів», - наголосив він.

На його думку, через подібні рішення весь цей процес може бути призупинено. «Тому що набагато вигідніше взяти старе російське, трішки перезняти дві сценки і будуть платити ті самі кошти, але не в український бюджет, не українським акторам і виробникам, а в російський бюджет. І ці десятки, сотні, мільйони доларів підуть знову в Росію», - сказав Ткаченко.

Він зауважив, що відповідну скаргу буде подано сьогодні і не виключив можливості подальшого судового розгляду питання. «Якщо перспективи будуть туманні чи такі, що нам скажуть, що ніхто не несе відповідальності, тому що так вирішив законодавець, ми будемо судитися (з Держкіно – УНІАН)», - відзначив гендиректор.