Київ. 23 червня. УНІАН. Громадські експерти наполягають на обов’язковому обговоренні з професійною спільнотою законопроектів у сфері інтелектуальної власності.

Про це йшлося на засіданні круглого столу в УНІАН на тему: «Хто гальмує український творчий продукт для виходу на світові ринки?».

У заході взяли участь голова Громадської ради при Державній службі інтелектуальної власності України Дмитро Гузій, представник Асоціації продюсерів України Дмитро Колесников, представник Всеукраїнської асоціації патентних повірених Петро Боровик, представник об'єднання підприємств «Український мережевий інформаційний центр» Юрій Гончарук, продюсер Михайло Маргуліс, соліст гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола та інші.

Гузій наголосив на необхідності комплексного і системного підходу до захисту творчого продукту. За його словами, через розбалансованість державного управління у сфері інтелектуальної власності, відсутність єдиної стратегії розвитку сфери на українському ринку може виникнути хаос, що негативно позначиться на економіці та іміджі країни.

Як сказав Гузій, у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, яке напрацьовує реформу сфери інтелектуальної власності, немає фахівця, готового відповідати за це питання. Водночас, зазначив він, над розробкою відповідного законодавства працюють як молоді фахівці міністерства, волонтери, так і лобісти, що небезпечно. «Те, що зараз є свіжим, що можна зробити в перебудові державного управління, воно може бути зманіпульоване недобросовісними людьми», - сказав він.

Як приклад Гузій назвав законопроект № 2696 про зміни до деяких законодавчих актів щодо правового забезпечення відкритості баз даних та прозорості реєстраційних процедур, який, на переконання Громадської ради, може призвести до дуже сумних наслідків для всіх.

На засіданні круглого столу було повідомлено, що напрацьованим фахівцями Мінекономрозвитку «кулуарно» проектом реформування сфери інтелектуальної власності, зокрема передбачено перетворення центрального органу виконавчої влади – Державної служби інтелектуальної власності України - на департамент у складі міністерства з підпорядкованим йому Укрпатентом, який згодом підлягає акціонуванню. При цьому значно обмежуються функції цього органу, зменшується його чисельність, ліквідовуються державна організація Українське агентство з авторських та суміжних прав, державне підприємство «Інтелзахист», Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг. Фахівці заявляють, що таке «реформування» суперечить міжнародній практиці і зобов’язанням України, призведе до руйнації національної системи охорони інтелектуальної власності взагалі.

За словами учасників круглого столу, цей документ викликав багато запитань і в Комітеті Верховної Ради з питань науки та освіти.

Гузій заявив, що ініціативи, напрацьовані фахівцями Громадської ради, були надіслані на адресу міністра, але ніхто не звернув на них уваги.

«Ми розуміємо, що не можемо чекати. Бо поки ми сидимо і чекаємо, недобросовісні та нефахові люди роблять для країни і для нашого ринку в тому числі свою злу справу. І саме зараз ми розуміємо, наскільки непердбачувана політична система, наскільки розбалансоване після Революції гідності державне управління… Але є величезна відповідальність кожного конкретного міністра, який приходить. І ми зараз цим круглим столом нагадуємо йому про цю відповідальність», - наголосив Гузій.

Учасники заходу наголосили, що проводять круглий стіл з метою засвідчити публічно, що є інтегрована фахова громадськість. «Ми не проти реформ, ми проти тіньового способу їхньог ухвалення. Ми закликаємо до публічного діалогу», - сказав Гузій.

Як повідомила на засіданні круглого столу головний редактор журналу «Інтелектуальна власність в Україні» Ірина Абдуліна, найближчим часом експерти планують звернутися з листом уже безпосередьно до міністра Айвараса Абромавичуса з проханням зустрітися.