Київ. 23 червня. УНІАН. Судді Конституційного суду України Олександр Литвинов та Ігор Сліденко, а також перший заступник голови Державної виконавчої служби Агія Ахундова не мають ніякого житла.

Про це заявив координатор проекту «Декларації без декорацій», старший аналітик Transparency International Україна Дмитро Якимчук на прес-конференції в УНІАН.

Він нагадав, що всі державні службовці України зобов’язані до 1 квітня кожного року оприлюднювати декларації з переліком прибутків, майна та одноразових витрат, що перевищують 80 тис. грн. За словами Якимчука, ТІ Україна проаналізувала близько 250 декларацій чиновників за 2014 рік, окрему увагу приділивши аналізу близько 70 декларацій правоохоронців і суддів.

Як сказав Якимчук, відповідно до декларацій за 2014 рік, «найбільше житлової площі у сукупності мають: сім’я першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського – 2185,9 кв. м, хоча сам він не має жодної квартири або будинку; сім’я заступника генерального прокурора України Анатолія Матіоса – 833,8 кв. м; сім’я міністра внутрішніх справ Арсена Авакова - 786,8 кв. м».

За його словами, «найбільше вражають уяву» квартира Авакова площею 657,9 кв. м, а суддя КС Станіслав Шевчук орендує будинок площею 557,2 кв. м, тому що не має власного.

Також Якимчук зазначив, що Ахундова, «не маючи житла, вона в 2013 році при доході у 84 тис. 329 грн сплатила 152 тис. по кредитних зобов’язаннях та витратила 55 тис. 482 грн на добровільне страхування, у той же час членів сім’ї в неї не було зазначено у декларації, тобто її витрати суттєво перевищили дохід».

«Уже в 2014 році у неї склалася подібна ситуація: при доходах у 135 тис. 710 грн вона витратила 183 тис. 614 грн, але в цій декларації у неї з’явилися члени сім’ї із своїм доходом», - додав він.

Як повідомив експерт, заступник голови Державної прикордонної служби Олег Бляшенко «у 2014 році мав сукупний дохід у 148 тис. 651 грн. Але при цьому має дві квартири - 77 і 62,3 кв. м, та автомобілі: Land Rover Evoque, ціна якого близько 1 млн грн, а також автомобіль ВАЗ. А крім того, має земельну ділянку, тобто, його дохід не перекриває навіть утримання такого майна, не кажучи про всі інші витрати».

Якимчук зауважив, що 14 декларантів не вказали у своїй власності автомобіль, але у членів їхніх родин є по кілька автомобілів.

У прес-релізі, поширеному на прес-конференції, зазначається, що, «наприклад, Аваков, маючи дохід у 1,29 млн грн, взагалі не задекларував транспортних засобів. Також не мають на чому їздити по місту ні генпрокурор Віктор Шокін із сукупним доходом у 950 тис. грн, ні голова Конституційного суду Юрій Баулін, що отримав минулого року 608 тис. грн, ні заступник голови Верховного суду Анатолій Ярема з однією тільки зарплатою за рік у 391 тис. грн».

Водночас, за даними Transparency International Україна, найбільшу кількість автомобілів задекларувала дружина екс-заступника міністра внутрішніх справ Василя Паскаля – чотири, а по три автомобіля - суддя КС Сергій Сас і заступник голови Державної фіскальної служби Костянтин Лікарчук.

Якимчук повідомив, що найбільшими латифундистами, тобто землевласниками, є суддя КС Василь Бринцев - 157 тис. 500 кв. м, секретар Судової палати в адміністративних справах Верховного суду України Віктор Кривенко – 125 тис. 400 кв. м, суддя КС Сас - 55 тис. 650 кв. м.

За словами Якимчука, найбільше земельних ділянок - у членів сім”ї Кривенка (97 тис. 850 кв. м), у членів сім”ї голови Вищого адміністративного суду Олександра Нечитайла (92 тис. 700 кв. м), у членів сім”ї екс-заступника міністра внутрішніх справ Паскаля (71 тис. 700 кв. м).

При цьому, сказав експерт, якщо сукупно порахувати земельні площі декларантів та членів родин Кривенка, Бринцева, Нечитайла, Саса, «то це сукупною площею буде як один невеличкий район будь-якої з областей».