Київ. 22 червня. УНІАН. Депутати місцевих рад вимагають від уряду зменшення тарифів на теплову енергію для населення, а також закликають до їх прозорого формування і приведення їх до економічно обґрунтованого рівня.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила перший заступник голови Київської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олена Бебешко.

«Ми вимагаємо від уряду зменшити тарифи, зменшити норми теплопостачання і перевести всі ці тарифи до економічно обумовленого русла, для того щоб вони стали по силам українському народу», - сказала Бебешко, відзначивши, що нинішні тарифи взяті «зі стелі» і завищені мінімум у 2 рази.

Відео дня

За її словами, при неодноразових спробах одержати інформації щодо утворення тарифів і при проведенні перевірки їх економічної обґрунтованості на адресу перевіряючих висловлювалися різного роду звинувачення.

«Нас називають п'ятою колоною, рукою Москви, сепаратистами, федералістами і ким завгодно, тоді як ми вважаємо, що будь-яка влада, що непідконтрольна народу, рано чи пізно стає антинародною», - відзначила Бебешко.

При цьому вона вважає політику, яку проводить уряд з надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) для населення, блефом і популізмом, оскільки із заявлених 947 тис. сімей, які нібито одержали субсидії, реальна кількість сімей, які одержали субсидії, становить 345 тис.

«Вся ця кампанія з приводу субсидій - це блеф і велика помилка. Згідно зі статистичними даними, на сьогоднішній день майже 947 тис. сімей подали свої заявки на одержання субсидій. На «вихлопі» ми отримали 345 тис. сімей», - сказала Бебешко. При цьому вона відзначила, що більшість сімей, які одержують субсидії, отримують їх в розмірі 5-10 грн.

У свою чергу присутній на прес-конференції депутат Вишневської міської ради Києво-Святошинського району Київської області Сергій Нефьодов заявив, що сума в 25 млрд грн, передбачена урядом на надання субсидій ЖКП, в точності повторює суму, яку українці переплатили за послуги з надання теплової енергії.

Як повідомляв УНІАН, уряд у середині травня в рамках усунення розбіжностей при формуванні комунальних тарифів запропонував проводити їх міжнародний аудит. У травні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, на доручення прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка почала переговори з міжнародними компаніями про аудит тарифів на газ.

Водночас, Яценюк відзначив, що найімовірніше тарифи будуть визнані необґрунтованими і заниженими, оскільки реальні ринкові ціни на енергоносії й послуги залишаються вище показників, закладених у тарифи.

Крім того, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), в рамках виконання умов меморандуму з ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом прийняла рішення з 1 квітня підвищити тариф на тепло для населення на 72% - до 537,2 грн за Гкал. За словами в. о. голови комісії Дмитра Вовка, даний тариф покриває 100% витрат на виробництво теплової енергії.