В. о. гендиректора центру Владислав Терлецький заявив, що на сьогодні існує загроза зриву контракту на поставку автомобілів компанією "ВіДі Юнікомерс".

Київ. 19 березня. УНІАН. Одеський обласний центр медичної допомоги та медицини катастроф уклав із компанією "ВіДі Юнікомерс" договір про постачання 85 автомобілів швидкої допомоги категорії В, проте на сьогодні існує загроза зриву контракту, оскільки до закінчення кінцевого строку поставки залишилося кілька днів, а автомобілі не поставлені, в зв'язку з чим у центрі закликали президента України Володимира Зеленського посприяти у вирішенні цієї проблеми.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив виконуючий обов'язки генерального директора Одеського обласного центру медичної допомоги та медицини катастроф Владислав Терлецький.

Відео дня
Учасники прес-конференції в УНІАН

"На мене останні три місяці досить активно тисне "ВіДі Юнікомерс" разом із Одеською обласною держадміністрацією... Моя головна вимога, щоб машини були поставлені в тому вигляді, в якому вони прописані в договорі про закупівлю, за тими регламентами, які затверджені МОЗ України... Я хочу звернутись до Володимира Зеленського з тим, щоб він негайно втрутився в цю ситуацію, тому що якщо ми до неділі не отримаємо ефективну відповідь, машини з накладними, або не порушимо питання про те, що гроші нам треба повернути, з яких 75% до держбюджету, 25% - до обласного бюджету, то ситуація стане кримінальним злочином через непостачання обладнання", - зазначив Терлецький.

За його словами, наприкінці минулого року МОЗ спільно з Кабміном почали підготовку до розробки пілотного проекту у п'яти областях для поставки машин швидкої допомоги, які необхідні для заміни застарілого парку. При цьому Одеська область отримала максимальний обсяг виділених коштів із п'яти пілотних областей, а також Києва, й 5 вересня почала процедуру закупівлі швидких.

Зокрема, в договорі передбачалась закупівля "швидких" у кількості 85 одиниць типу Б (машини без апарату штучної вентиляції легенів (ШВЛ) і 45 одиниць типу С (повноцінний реанімобіль із апаратом ШВЛ).

За словами Терлецького, Одеський облцентр медичної допомоги та медицини катастроф у грудні 2019 року уклав два договори на поставку цих машин, один із них із компанією "Автоспецпром" на поставку машин типу С, і з компанією "ВіДі Юнікомерс" - на поставку машин типу В .

При цьому строк поставки "швидких" у рамках договору з компанією "Автоспецпром" закінчується сьогодні, й компанія в повному обсязі виконала свої зобов'язання, а строк поставки машин від "ВіДі Юнікомерс» закінчується 22 березня, розповів він.

"ВіДі Юнікомерс" 12 грудня звернулась до мене з проханням замінити обладнання в швидкій на покращене, я звернувся до підприємства "Політехмед", яке займається сертифікацією обладнання з проханням оцінити це запропоноване мені обладнання... Покращення означали, приміром, екран на півдюйма більший і щось на півкілограма легше. Експертна організація 12 грудня прислала листа з узгодженням цих покращень без обов'язкової таблиці з порівняльними характеристиками із зазначенням кожної одиниці обладнання, а буквально через пару днів "Політехмед" відкликав свого листа про погодження", - сказав Терлецький.

Він додав, що, в свою чергу, "ВіДі Юнікомерс" 9 січня зробив новий запит до Українського медцентру сертифікації, до якого також звернувся й Одеський обласний центр медичної допомоги з проханням зробити порівняльну характеристику по кожній одиниці обладнання.

"Цей лист нас не влаштував (оскільки не було підтверджень про реальність покращення обладнання - УНІАН), відповідно, ми не підписували ніяку додаткову угоду з "ВіДі Юнікомерс" про те, що ми міняємо обладнання. Те, що викладається в Інтернеті, що є додаткова угода - це фейкові фото, оскільки якщо б вона була, то напевно були б і фото самої специфікації до неї, де це обладнання замінено, але такого фото немає. Цієї додаткової угоди немає в природі» ", - сказав Терлецький.

Крім того, він повідомив, що Нацполіція 11 березня порушила кримінальну справу, в якій компанія "ВіДі Юнікомерс" зокрема підозрюється в спробі замінити медичне обладнання на інше, дешевше, й слідчі дії тривають.

"На мене перекладається якась відповідальність за те, що я зриваю поставку машин в умовах можливої епідемії коронавірусу. Це не так, Одеська область забезпечена всім, щоб на сьогодні протидіяти коронавірусу, але нам не вистачає машин. Сьогодні ми отримаємо 45 машин із ШВЛ, і нам вже стане легше, нових машин типу В нас не вистачає, оскільки парк застарів", - підкреслив Терлецький.

Учасники прес-конференції в УНІАН

У свою чергу, присутній на прес-конференції представник компанії-субпідрядника компанії "Ксенко", консультант із медичного обладнання для екстреної медицини Олександр Черкашин зазначив, що компанії "ВіДі Юнікомерс" було запропоновано представити в Україні кращий автомобіль швидкої допомоги, не тільки за самою маркою авто, але й з кращим обладнанням від світових лідерів медичної техніки.

"Коли ми почали вникати в проблему, побачили в цьому випадку з боку "ВіДі Юнікомерс" спробу замінити обладнання категорії перших лідерів третіми в ряду. Одеський центр екстреної медицини дуже правильно і вчасно засумнівався в тому, що це покращення. Тут покращення ніякого немає. Це все обладнання пропонується замінити на китайське, турецьке, це апріорі не може бути покращення", - підкреслив Черкашин.

Він також додав, що ні Державне українське об'єднання "Політехмед", ні Український центр сертифікації не мають повноважень робити вищезазначені експертизи й давати подібні висновки.

Як повідомляв УНІАН, раніше деякі ЗМІ поширили заяву компанії "ВіДі Юнікомерс", в якій сказано, що вона не може виконати свої зобов'язання з поставки "швидких", оскільки чиновники Одеської ОДА не розмістили узгоджені й підписані документи, що стосуються контракту на цю поставку на платформі Prozorro, як це передбачено законодавством України.