Відсьогодні розпочав роботу сайт, на якому можна подати кандидатуру для участі у місцевих виборах від «Слуги народу» у Херсонській області.

Київ. 17 березня. УНІАН. На Херсонщині на місцевих виборах від «Слуги народу» зможуть балотуватися члени інших партій, однак всі кандидати пройдуть праймеріз, публічні дебати та детектор брехні.

Про це повідомили політичний куратор місцевих виборів в Херсонській області, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський і голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв на прес-конференції в УНІАН на тему: «Місцеві вибори 2020: старт роботи передвиборчого штабу партії «Слуга народу» в Херсонській області».

Відео дня

Дубінський повідомив, що відсьогодні розпочав роботу сайт https://www.zekomandaregion.kherson.ua, на якому можна подати кандидатуру для участі у місцевих виборах від партії, та зазначив, що вперше він буде протестований на висуванні кандидатів на посаду мера Херсона.

За словами народного депутата, громада, яка висуває кандидата, або він сам має подати свій план дій та стратегію, надати факти підтримки з боку громади - підписи людей та рекомендаційні листи з місць роботи, а згодом партія розгляне анкети та проведе співбесіду з кандидатом.

«Фактично, це можливість місцевих громад запропонувати свого кандидата, надати йому рекомендації і підписи на його підтримку для того, щоб це був ваш кандидат, щоб ми його вам не привозили з Києва, не спускали на парашуті з Херсону, з адміністрації або з Верховної Ради, а для того, щоб це була людина, яку сприйматимуть в першу чергу херсонці, яка розуміє проблеми міста і яка зможе вирішувати їх найефективніше», - пояснив він.

Своєю чергою, Гусєв наголосив, що ідея такої системи висування кандидатів полягає в тому, щоб дати можливість чесним та порядним людям потрапити на посади міських голів, депутатів різних рівнів органів місцевого самоврядування та «продовжувати змінювати країну, як це почалося після виборів президента».

«Ми не пропонуємо когось, ми не робимо якихось тіньових домовленостей. Ми пропонуємо разом з громадою обрати цю людину, щоб вона пройшла праймеріз і отримала підтримку людей. Це має бути людина - мер від громади. Для цього працює сайт, і це, фактично, перше в Україні публічне висування мера на місцевих виборах, яке відбувається за всі роки незалежності», - зауважив політичний куратор місцевих виборів на Херсонщині.

За словами Дубінського, від партії може бути висунута й людина, яка не є її членом і від якої не вимагатимуть вступу до лав «Слуги народу». Він додав, що, у разі якщо кандидат, який захоче висуватися від «Слуги народу», буде членом іншої політичної сили, то це питання буде вирішуватися разом з місцевою громадою.

«...Ця людина має пройти праймеріз і захистити свою стратегію бачення міста та довести, що вона хоче висуватися саме від партії «Слуга народу» і пояснити, чому вона хоче йти від «Слуги народу», будучи членом іншої партії... Ми ж шукаємо людей, шукаємо спеціалістів, менеджерів, які зможуть вивести місто на європейський рівень життя і надання послуг населенню. Тому це буде першим критерієм - програма, стратегія і підтримка громади...», - підкреслив він, зазначивши, що наразі не йдеться про якісь коаліції чи спільні висування кандидатів з іншими партіями.

Народний депутат додав, що «Слуга народу» запропонує й кількох своїх кандидатів, які на рівні з іншими повинні будуть пройти праймеріз.

«Я буду рекомендувати провести публічні дебати для того, щоб громада міста в онлайн-режимі оцінила, чия стратегія та аргументи є більш переконливими, щоб найбільш професійна та порядна людина була делегована від партії на посаду міського голови і, можливо, на інші посади місцевого самоврядування», - зазначив Гусєв.

Голова ОДА також додав, що Херсонщина - єдиний регіон, в якому запроваджено проходження детектора брехні під час добору керівників в структурні підрозділи ОДА. За його словами, кандидати на місцевих виборах від «Слуги народу» також проходитимуть таку перевірку.

За словами Дубінського, такий публічний механізм висування кандидатів з одного боку буде прозорим, а з іншого - дозволить обирати з різної кількості поданих анкет кандидатів.

«І ви не будете стикатися з вимогою від партії – «це буде наш кандидат і ви за нього голосуєте», а ми не будемо продавати цю посаду..., такого не буде! Цей інструмент і для нас є зброєю, і для вас - вона така обопільногостра, тому що вона нас всіх садить в один човен, і ми маємо плисти для перемоги», - наголосив він.

Дубінський також зазначив, що найближчим часом «СН» представить виборчий штаб в Херсонській області та почне вибудовувати партійну структуру на місцях.

Фото з прес-конференції: https://photo.unian.ua/theme/94598-press-konferenciya-v-unian-na-temu-mestnye-vybory-2020-start-raboty-predvybornogo-shtaba-partii-sluga-naroda.html