Мова йде про порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів та їх розповсюдження без вихідних даних, розповсюдження контрагітації або неправдивої інформації проти кандидатів, пошкодження рекламних носіїв з агітацією кандидатів.

Київ. 5 березня. УНІАН. Представники громадянської мережі ОПОРА поінформували про ряд порушень під час виборчої кампанії в окрузі №179, але наголосили, що це не вплине на її демократичність.

Відповідний звіт за результатами незалежного спостереження на проміжних виборах народного депутата України в окрузі №179 представники ОПОРи презентували на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За словами координаторки виборчих програм ОПОРИ Ольги Айвазовської, громадянська мережа проводить довготермінове спостереження на окрузі, але не планує проводити паралельний підрахунок голосів, оприлюднювати результати явки або виборів.

Вона нагадала, що Центрвиборчкомом було зареєстровано 40 кандидатів, 28 з яких висунуто політичними партіями.

Айвазовська додала, що з партій, що представлені у парламенті, лише дві («Слуга народу» та «Європейська солідарність») офіційно висунули своїх кандидатів, однак пізніше кандидат від «Слуги народу» Вікторія Алєксєйчук відмовилася від балотування, чим, вважають в ОПОРі, де-факто публічно підтримала кандидата Юлію Світличну, яка раніше займала посаду голови Харківської облдержадміністрації. Зокрема, у повідомленні партії «Слуга народу» офіційно зазначалось, що для партії є важливою поява у парламенті «досвідченого політика із заслуженою підтримкою суспільства».

Крім того, «Опозиційна платформа – За життя» на виборах була представлена членом цієї політичної сили Олександром Діденком, який балотувався шляхом самовисування, але пізніше і він відмовився від балотування.

Згодом від балотування відмовився ще один самовисуванець Михайло Соколов. Таким чином, кількість кандидатів зменшилась до 37 осіб, які будуть включені до виборчого бюлетеня.

«На жаль, в цілому ці вибори не є достатньо конкурентними, враховуючи те, що… кандидати, які представляють рейтингові партії в цілому по Україні та в харківському регіоні, зняли свої кандидатури. Тому очевидно, що переможець цих виборів... вже визначений», - заявила Айвазовська і додала, що від парламентських партій залишилась лише кандидат від «Європейської солідарності» Вікторія Пташник.

Вона також наголосила, що через низьку конкуренцію у виборчій кампанії виникали проблеми на етапі формування окружної виборчої комісії та дільничних виборчкомів.

За словами аналітика ОПОРИ Олександра Клюжева, 23 з 40 претендентів на мандат є членами політичних партій, при цьому 28 кандидатів були висунуті партіями, 16 кандидатів є жителями Харківської області (дві особи проживають безпосередньо на території округу), 24 особи є жителями інших регіонів України.

Крім того, 14 з 40 кандидатів на момент своєї реєстрації займались підприємницькою діяльністю, 9 осіб тимчасово не працювали, 5 – зайняті у сфері освіти та науки, 3 – у сфері юридичних послуг, 2 – пенсіонери, 1 – залучений у сфері медіа, 5 – займалися іншою діяльністю.

Клюжев зазначив, що офіційно виборча кампанія стартувала у січні, однак її активний період почався лише з середини лютого.

За даними звіту ОПОРИ, повноцінну агітаційну кампанію вели лише вісім кандидатів: Вікторія Алєксєйчук («Слуга народу»), Юлія Світлична (самовисування), Вікторія Пташник («Європейська Солідарність»), Тетяна Єгорова-Луценко (самовисування), Кирило Оксень (самовисування), Ігор Швайка (ВО «Свобода»), Олександр Діденко (самовисування) та Тетяна Лазуренко (самовисування), які здійснювали агітацію в різних її формах, проводили зустрічі із виборцями.

В ОПОРІ відзначають суттєвий вплив агітації в інтернеті та соціальних мережах на перебіг передвиборчої кампанії.

За даними ОПОРИ, найбільші фінанси витрачаються в соцмережах на підтримку Юлії Світличної (орієнтовно 3,7 тис. доларів у Facebook), при цьому Пташник, Алєксєйчук і Швайка також використовують платну рекламу, але менш активно.

Однак, Клюжев зауважив, що лише 26 кандидатів у народні депутати відкрили виборчі фонди.

За його словами, на момент оприлюднення звіту спостерігачам ОПОРИ було відомо лише про один судовий процес, пов’язаний із реєстрацією самовисуванця Соколова, який пізніше відмовився від балотування, на підставі розміщеної в мережі Інтернет інформації про наявність у нього громадянства Російської Федерації. Однак судом була встановлена відсутність правових підстав для прийняття рішення про скасування реєстрації, оскільки до них не належить наявність громадянства інших країн.

Він також додав, що протягом виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ зафіксували ряд інцидентів з ознаками порушення законодавства: випадки порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів та їх розповсюдження без вихідних даних, розповсюдження контрагітації або неправдивої інформації проти кандидатів, пошкодження рекламних носіїв з агітацією кандидатів та інше.

Крім того, аналітик ОПОРИ підкреслив, що в окрузі проявилась традиційна проблема недостатньо чіткого розмежування передвиборчої активності та посадової діяльності окремих кандидатів.

За його словами, до відмови від балотування кандидата від партії «Слуга народу» спостерігачами було виявлено окремі факти, які б могли свідчити про залученість голови Харківської ОДА Олексія Кучера до виборчої кампанії.

В ОПОРІ наголосили на необхідності вирішення проблеми реєстрації «технічних кандидатів» та технології «клонів» шляхом введення кримінальної відповідальності за підкуп кандидата іншими учасниками політичного або виборчого процесу. Так, у №179 також були зареєстровані два кандидата з однаковими прізвищами - Юлія Світлична та Яна Світлична, адже у ЦВК не було жодних правових підстав не реєструвати двох кандидатів з однаковими прізвищами, тому її рішення були законними.

«Порушення, які наші спостерігачі фіксують, на поточний момент не загрожують демократичним засадам виборів. Наші спостерігачі не зафіксували особисто, шляхом безпосереднього спостереження, фактів підкупу виборців або матеріального стимулювання громадян підтримати того чи іншого кандидата або кандидатку», - зазначив Клюжев.