Київ. 16 червня. УНІАН. У Харкові група активістів створила Громадську платформу "Самоврядування" з метою просвітницько-правової діяльності серед населення для сприяння організації територіальних громад.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив експерт новоутвореної організації Юрій Кальченко.

"Ми - харківські громадські активісти створили в Харкові Громадську платформу "Самоврядування" з метою просвіти населення і сприяння організації територіальних громад", - сказав він.

За словами Кальченка, "ми бачимо, що відбувається з реформами - реформи гальмуються, нібито є якийсь рух, а результату немає, людей не інформують про їхні права і можливості проводити перетворення на місцях". Активіст зазначив, що члени організації діють саме з метою подолання цієї прогалини і виключно в рамках Конституції України, законів "Про місцеве самоврядування, "Про органи самоорганізації населення", "Про засади державної регіональної політики" та проголошеної президентом "Стратегії-2020".

"Наша ціль - запровадити загальноукраїнське навчання, оскільки без інформування громадян про те навіщо потрібні реформи, зрушень позитивних не буде", - зазначив Кальченко.

У свою чергу, інший представник організації Борис Івакін зазначив: «Ми хочемо відродити те, що записано в статті 5 Конституції України - "народ є джерелом влади". Ми хочемо навчити людей стати господарями на своїй землі". "Так звана спроба сьогодні децентралізації влади нагадує "централізацію децентралізації", оскільки при розробці відповідного закону ніхто не питає у громадян чого вони хочуть. А розробляти закон повинні разом із ними", - сказав Івакін.

Активісти наголосили, що місцеве самоврядування - це право і можливість громадян керувати майном та бюджетом на своїй території проживання, а для цього необхідно рішуче проведення реформи місцевого самоврядування з залученням громадськості.