Київ. 16 червня. УНІАН. Затверджений Кабінетом міністрів порядок перетину адміністративного кордону з тимчасово окупованим Кримом порушує права громадян України.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Заєць, експерт Регіонального центру з прав людини Роман Мартиновський та російська правозахисниця Олександра Криленкова.

"Якщо спробувати оцінити цей документ, то загалом він зачіпає свободу пересування громадян. А відповідно до Конституції України, громадянину України не може бути відмовлено у перетині прикордонного пункту пропуску", - сказав Заєць.

За його словами, затверджений документ дає право прикордонникам з будь-яких формальних підстав відмовити в перетині пункту пропуску, створить чимало приводів для зловживань, а оскаржити цю заборону в суді буде досить важко, особливо якщо громадянин України знаходиться на території Криму і йому відмовлено у в’їзді на континентальну частину країни.

У свою чергу, Мартиновський заявив: "Ми би хотіли, щоб ситуація з Кримом розглядалася не як черговий привід обмеження прав громадян, а навпаки, щоб Україна дотримувалася захисту цих прав, але, на жаль, на даний момент ми бачимо зворотнє". За його словами, щоб мінімізувати можливі зловживання з боку правоохоронних органів при перетині людиною пункту пропуску та надати можливості для людини оскаржити відмову, необхідно запровадити письмову форму відмови.

Крім того, Мартиновський нагадав, що в законі про особливий статус окупованої території Криму зазначається, що громадяни України мають право на безперешкодний в’їзд-виїзд.

Продовжуючи тему, російська правозахисниця Криленкова зауважила, що на території Криму є чимало громадян України, які не побажали отримати російський паспорт і їм надано вид на проживання в Криму. "Ці люди й без того стикаються з багатьма проблемами, а зараз ще будуть стикатися з проблемою в’їзду в материкову Україну", - сказала Криленкова.

Коментуючи слова правозахисників, присутній на прес-конференції помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян нагадав, що "не Україна винна в тому, що Росія анексувала Крим в порушення всіх можливих міжнародних документів, не говорячи про українські закони".

"Ми зараз поставлені в ситуацію, щоб унеможливти розпосюдення далі в країні так званої "русской весны", - сказав Слободян.

За його словами, в законі про вільне пересування громадян та вільний вибір місця проживання йдеться про можливість обмежень на окупованих територіях.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів постановою №367 затвердив порядок в'їзду громадян України та іноземних громадян до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим і виїзду з неї.

Як наголошується в документі, затверджений порядок регулює питання перетину адміністративного кордону вільної економічної зони "Крим" при в'їзді на тимчасово окуповану територію України і виїзді з неї громадян згідно із Законом "Про створення вільної економічної зони "Крим" і «Про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України", а також іноземців та осіб без громадянства - з урахуванням вимог Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України".

В'їзд на територію АР Крим здійснюється через контрольні пункти. При цьому іноземці зобов'язані пред'являти паспорти або спеціальні дозволи, видані Державною міграційною службою. Громадяни України можуть пред'являти будь-який документ, що підтверджує особу згідно із Законом «Про громадянство» та «Про порядок виїзду та в'їзду в Україну».

Також уряд визначив перелік контрольних пунктів, через які здійснюється автомобільне і залізничне сполучення з АРК.

Автомобільне сполучення дозволено через контрольні пункти "Каланчак", "Чаплинка", "Чонгар", а залізничне - через КП "Херсон", "Мелітополь", "Вадим", "Новоолексіївка".

«Інформація про осіб, які в'їжджають на тимчасово окуповану територію України або виїжджають з неї, вноситься уповноваженими чиновниками підрозділу охорони держкордону до відповідної бази даних. При цьому в паспортні документи та спеціальні дозволи, які видаються іноземцям або особам без громадянства за рішенням міграційних влади, вноситься спеціальна відмітка», - йдеться в урядовій постанові.