Київ. 15 червня. УНІАН. Будівельна галузь України на сьогодні потребує чітких механізмів взаємодії забудовників і «природних монополістів» (обленерго, водоканалів, облгазів) у питаннях проведення інженерних мереж, визначення їх ринкової вартості, а також передачі їх у комунальну власність.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила голова ради спільноти лідерів будівельної галузі України Ukraine Community Building Олена Шуляк.

«Сьогодні навантаження з прокладання інженерних мереж лежить на забудовника, але жодних реальних працюючих механізмів домогтися ринкової вартості послуг або впливати на строки виконання робіт у нього немає», - сказала Шуляк, при цьому зазначивши, що гострою проблемою є небажання комунальників приймати нові мережі у комунальну власність, і, як наслідок, «їх передача може проходити роками».

Як пояснила експерт, зараз процеси, що стосуються розробки генеральних планів населених пунктів і детальних планів територій, а також проведення інженерних мереж покладено на девелоперів. Але далі затвердження документації затягується на рівні місцевої влади на невизначений час, що не дає змоги повною мірою використовувати споруджені об'єкти.

З урахуванням вищезазначених проблем, Шуляк закликає профільні організації та забудовників до спільної роботи над підготовкою пропозиції в профільні державні структури для вирішення цих проблем.

«У зв'язку з цим ми закликаємо профільні галузеві організації, девелоперів і забудовників об'єднатися і підготувати пропозиції до профільних держструктур щодо вирішення перерахованих вище наболілих питань», - резюмувала голова Ради Ukrainian Community Building.

Разом з тим, за словами партнера девелоперської компанії AVM Development Group Владислава Кононова, не менш важливою в кризовий період є проблема непрофесійного підходу до своєї роботи з боку забудовників.

«В основі успішного будівельного бізнесу завжди лежить системність. Розуміння справжніх потреб свого клієнта, точно розрахована бізнес-модель і структуризація внутрішніх процесів відрізняють серйозного і відповідального забудовника від більшості інших на українському ринку», - наголосив Кононов, додавши, що системний підхід є запорукою своєчасно побудованих і зданих об'єктів.

За його словами, для запуску успішних проектів має значення і правильно вибране місце. Так, наприклад, згідно з внутрішнім дослідженням, проведеним девелоперською компанією AVM Development Group, завдяки розвиненій дитячій і дорослій інфраструктурі, гарній трасі, красивій і чистій місцевості, чудовим варіантом для будівництва в передмісті столиці є Новообухівська траса.

Як повідомляв УНІАН, останнім часом у передмісті Києва посилюється проблема браку соціальної та інженерної інфраструктури, що зумовлено активною житловою забудовою столичних міст-супутників і практично повною відсутністю нових соціальних об'єктів.

Довідка УНІАН. Ukrainian Community Business - спільнота лідерів будівельної галузі України, що об'єднує власників, ТОП-менеджерів девелоперських і будівельних компаній, архітектурно-проектних та інших компаній, керівників державних департаментів та організацій з метою побудови успішного партнерства та ефективної взаємодії.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/57841