За словами автора програми «Основи сім’ї» Адріана Буковинського, наразі не зафіксовано жодного невдоволення батьків у тих 132 школах, діти яких навчаються цьому предмету.

Київ. 21 лютого. УНІАН. Автор освітньої програми для 10-11 класів «Основи сім’ї» та експерти вважають безпідставним призупинення її викладання в школах.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН, що відбулася за участі кандидата філософських наук, експерта з питань сімейної політики та сімейних відносин, автора програми «Основи сім’ї» Адріана Буковинського, а також ряду інших фахівців, зокрема, доктора медичних наук, доцента кафедри акушерства та гінекології НМУ ім. О. Богомольця Олександри Загородньої; кандидата юридичних наук, старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. Корецького НАН України Олени Львової.

Відео дня

За словами Буковинського, навчально-методичний комплекс «Основи сім’ї» є однією з відповідей на суспільні виклики, що склалися у державі. Йдеться про такі явища, як невиконання батьківських обов’язків, збільшення кількості розлучень, неповних сімей, масового поширення соціального сирітства.

Освітня програма була схвалена для використання у закладах загальної середньої освіти Науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти у листопаді 2018 року. У квітні–грудні 2019 року для викладання програми було сертифіковано понад 1 тис. освітян. Програму «Основи сім’ї» з початку навчального року 2019-2020 почали викладати у 132 школах.

Але наприкінці 2019 року, за словами Буковинського, було розгорнуто компанію з дискредитації програми, і у грудні Міністерство освіти та науки призупинило гриф схвалення програми «Основи сім’ї», посилаючись на експертні висновки, що надійшли на підставі закону України про звернення громадян.

«Офіційною причиною було звернення громадських експертів. Рішення комісії було: віддати мені, як автору програми, всі зауваження, і дати можливість і час опрацювати їх, і дати свої відповіді по суті зауважень», - повідомив Буковинський.

За його словами, на 14 лютого у МОН було передано підготовлені відповіді на зауваження експертів, а на наступному тижні передбачається сформулювати конкретні рекомендації щодо зауважень для коригування освітньої програми і надіслати їх вчителям, які викладають курс.

«З іншого боку ми очікуємо, що Міністерство освіти якнайшвидше розблокує процес призупинення дії програми. Тому що немає причин її призупиняти», - заявив він.

За словами автора, наразі не зафіксовано жодного невдоволення батьків у тих 132 школах, діти яких навчаються цьому предмету. «Деякі опоненти програми не тільки не читали її суті, вони навіть змісту програми не читали. Тому ця ситуація має у великій мірі штучно спровокований характер, який треба зараз просто унормовувати», - вважає Буковинський.

За його словами, МОН отримало багато звернень саме на підтримку освітньої програми.

«Ми вважаємо, що ця процедура призупинення має дуже багато порушень. Ми вимагаємо зняти з паузи цю програму, тому що школи чекають продовження викладання. У нас на черзі стоять сотні шкіл, педагоги яких записані підвищувати свою кваліфікацію, навчатися по програмі, отримати сертифікацію з тим, щоб з 1 вересня продовжувати викладання цього курсу. Ми вимагаємо від міністерства дати нам можливість продовжити роботу, а ті зауваження, з якими ми погодилися, ми скоригуємо у змісті підручників», - заявив автор програми.

За словами Буковинського, всі питання до програми – це питання робочого порядку, які можна вирішувати без призупинення процесу викладання курсу.

«Зауваження не носять такого системного характеру, який дає підстави призупиняти гриф програми», - наголосив він.

Своєю чергою, Загородня, коментуючи зауваження експертів щодо медичних питань у підручнику програми, запевнила у повній коректності викладення інформації. За її словами, його медична частина «красиво, грамотно, лаконічно і цікаво викладає основи фізіології репродуктивної системи і те, як ця фізіологія пов’язана з існуванням сім’ї, людини взагалі».

Львова ж додала, що ідея цієї дисципліни відповідає законодавству, і доносить важливу інформацію про сімейні, моральні цінності.

«Я скажу, що сьогодні, після певного узгодження, з правової позиції, ці «Основи сім’ї» цілком відповідають (законодавству – УНІАН). І я пишаюсь тим, що сьогодні є можливість далі впроваджувати цей курс», - сказала представник Інституту держави і права ім. Корецького НАНУ.

Фото: https://photo.unian.ua/theme/93731-press-konferenciya-v-unian-programma-osnovy-semi-vyzovy-i-perspektivy.html