Київ. 11 червня. УНІАН. Китайські опозиціонери позитивно оцінюють процес декомунізації в Україні.

Про це професор Католицького університету США Сен Ніє повідомив на прес-конференції в УНІАН на тему: “Злочини комунізму і процес декомунізації в Україні, Китаї та у всьому світі”.

За словами Ніє, ухвалення в Україні законів щодо проведення декомунізації було дуже гарним початком цього процесу.

“Радий, що в Україні ухвалено чотири закони, що засуджують комуністичний режим. Дуже гарний початок для вільного суспільства і вільних думок”, - додав Ніє.

Він зазначив, що китайці вже 65 років страждають від комуністичного режиму.

“Ми проводимо декомунізацію в Китаї, коли ще китайська Компартія при владі”, - заявив професор.

Він зазначив, що найбільший у світі громадський рух із декомунізації “Туйдан” - це рух китайців за заборону діяльності Компартії КНР.

Своєю чергою віце-президент центру “Туйдан” Чарльз Лі (американський громадянин, який провів три роки у тюрмі в Китаї як в'язень сумління) зазначив, що кожного дня до руху “Туйдан” долучається по 1,2 тис. осіб. За його словами, на сьогодні в усьому світу працює 20 тисяч волонтерів “Туйдану”.

“Рух “Туйдан” звинувачують в тому, що він є політичним і хоче захопити владу. Насправді рух “Туйдан” не говорить про те, яким має бути політичний устрій в країні, він визначає проблему Комуністичної партії, як моральну проблему”, - сказав Лі.

Він також зауважив, що коли Росія окупувала частину території України і розпочала агресію на сході країни, західний світ увів економічні санкції проти Москви.

“А з іншого боку Росія і Китай підписали багатомільярдний договір про поставку нафти і газу із Росії в Китай. Ціна за цю сировину перевищує ринкову ціну, тобто Китай зараз фінансово підтримує економіку, допомагає Росії”, - сказав Лі.

Він також наголосив, що на сьогодні у Китаї та Росії схожі форми правління, і керівники обох держав підтримують один одного.

“Я вважаю, що це відбувається в Росії саме тому, що там не відбувся процес декомунізації, тому для України цей процес дуже важливий”, - додав Лі.

Він зазначив, що “Туйдан” - це рух з виходу із Компартії, завдяки якому китайці “відчувають себе вільними і в серцях, і в думках”.

Довідка УНІАН. 16 травня президент України Петро Порошенко підписав чотири закони щодо декомунізації: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Цими документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб і визнаються борцями за незалежність України УПА та інші організації.

Закони були ухвалені Верховною Радою 9 квітня більшістю голосів народних депутатів.