Експерти та народні депутати повідомили про новації, запропоновані проектом закону щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу.

Київ. 11 лютого. УНІАН. Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект, що значно посилить відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Про це народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Маріковський заявив на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

За його словами, Україна раніше була «досить на відсталих позиціях щодо захисту тварин».

Разом з тим, за його словами, ухвалений парламентом 5 лютого у першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)» (№2351) дозволяє дивитися «з оптимізмом у майбутнє», оскільки тепер захист тварин стає «національною стратегією, і ми беремо на себе зобов’язання як країна відповідально ставитися до братів наших меншин».

Маріковський наголосив, що, у разі ухвалення закону, правоохоронці отримають можливість тимчасово, до рішення суду конфісковувати тварин, залишених власниками чи іншими особами без їжі, води чи у жахливих умовах.

Своєю чергою інший народний депутат від «Слуги народу» Юлія Овчинникова повідомила, що законопроектом до 11 законодавчих актів вноситься більш як 60 поправок. Овчинникова зауважила, що автори законопроекту спілкуються з багатьма зоозахисниками, і висловила сподівання, що після активного обговорення на різних майданчиках депутати вдосконалять усі механізми реалізації положень закону після його ухвалення.

Разом з тим директор ТОВ «Чотири лапи Україна» Олександра Лісчишина повідомила, що законопроектом передбачено заборонити умертвіння безпритульних тварин для регулювання їх чисельності. За її словами, з 2012 року за участю організації «Чотири лапи Україна» у багатьох містах стерилізовано близько 25 тис. безпритульних тварин.

«На сьогоднішній день 50 міст вже отримали безкоштовну допомогу від нашого фонду», - повідомила Лісчишина.

Вона наголосила, що законопроектом передбачена заборона бити, вбивати, труїти і калічити безпритульних тварин , а також умертвляти тварин шляхом утоплення. За словами Лісчишиної, забороняється залишати домашню тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини, за температури повітря вище +20ºС та нижче -5ºС, замуровувати тварин в підвальних приміщеннях, жебракувати з домашніми тваринами.

Крім того, Лісчишина зазначила, що законом буде заборонено надання послуг з дикими тварина, крім зоопарків та дельфінаріїв. За її словами, буде запроваджена заборона дарувати тварин як призи чи нагороди.

Також, згідно із законопроектом, буде заборонено пропаганду жорстокого поводження з тваринами – такі дії каратимуться штрафом у розмірі від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян й обмеженням волі строком до 5 років з конфіскацією всіх зображень, творів, кіно- та відеопродукції. Адмінвідповідальність за жорстоке поводження з тваринами запроваджується з 16 років, кримінальна - з 14 років.

Водночас представник громадської організації «Відкриті клітки Україна» Світлана Руденко зазначила, що тепер в законодавстві можуть бути норми, які захищають тварин в сільському господарстві. За її словами, законопроектом передбачена «заборона умертвіння таких тварин до втрати ними свідомості». Руденко уточнила, що, зокрема, на сьогодні «до свиней-хлопчиків застосовувалась кастрація без жодного знеболювального, а законопроектом забороняється це робити без знеболювальних препаратів».

Також Руденко повідомила, що законопроектом пропонується передбачити в кримінально процесуальному законодавстві як обов’язок слідчого призначати судово-ветеринарну експертизу причин смерті тварини.

Своєю чергою директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що за півтора місяці на митниці аеропорту «Бориспіль» було затримано 10 тис. співочих птахів, які незаконно планували вивезти з України. За його словами, чинним законодавством покарання за такі дії не передбачено.

Він повідомив, що у схваленому парламентом законопроекті Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтею 201-2: переміщення через митний кордон України, поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, Конвенції СІТЕС та Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі або їх дериватів, що заподіяло істотну шкоду, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або службовою особою з використанням наданої їй влади чи службового становища, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

За словами Борейка, посилення відповідальності допоможе у боротьбі з контрабандою тварин.