Сьогодні, 11 лютого, в усьому світі відзначається день безпечного Інтернету.

Київ. 11 лютого. УНІАН. Інтернет асоціація України (ІнАУ) розробила основні пріоритети своєї стратегії щодо забезпечення безпеки Інтернету в Україні.

Про це повідомив голова правління асоціації Анатолій П'ятников на прес-конференції в УНІАН, присвяченій Дню безпечного Інтернету.

Відео дня

«Традиційно у цей день обговорюються питання, пов'язані з безпекою в мережі, насамперед у дитячому і молодіжному сегментах. Ми виробили свою стратегію щодо роботи в цьому напрямку, яка включає в себе сприяння в поширенні якісного і легального контенту, участь у розробці і модернізації законодавчих і нормативних актів, інструменти, що перешкоджають поширенню нелегального контенту, і захист операторів-провайдерів», - сказав П'ятников.

Як повідомляється в прес-релізі асоціації, представленому на конференції, ІнАУ працює за чотирма основними напрямками.

Насамперед, це сприяння формуванню якісного контенту. Зокрема, ІнАУ за підтримки Міністерства освіти і науки України щорічно проводить Всеукраїнський конкурс на кращий веб-сайт навчального закладу, і до 15 березня приймаються заявки на участь у 10-му за рахунком конкурсі.

Другим пріоритетом своєї діяльності ІнАУ вважає профілактичну роботу з протидії порушенням. Як повідомляється в релізі, асоціація проводить заходи з питань безпеки в Інтернеті і, крім того, є ініціатором у сфері нормативно-правових актів щодо протидії кіберзлочинності.

Особливу увагу в ІнАУ приділяють питанням дитячої безпеки в Інтернеті. Зокрема, Асоціація надає матеріали для дітей щодо поведінки в мережі.

З метою забезпечення дитячої безпеки ще одним пріоритетом роботи ІнАУ є надання користувачам мережі інструментів самозахисту, тобто самостійного обмеження доступу до сумнівних і небажаних ресурсів, наприклад, за допомогою програм батьківського контролю.

Але головним у питаннях безпечного користування Інтернетом дітьми і підлітками в Асоціації вважають правильне виховання і навчання правил поведінки в мережі. Присутній на конференції голова комітету ІнАУ з питань інформаційно-комунікаційних технологій в освіті Іван Пєтухов зазначив, що в першу чергу необхідно з раннього віку навчати дітей правил поведінки в Інтернеті, при цьому не створюючи жорстких заборон, які можуть негативно вплинути на довіру в сім'ї.

«Забороняти, не давати - це тільки викликати інтерес. Необхідний м'який батьківський контроль... Починати треба з садка, говорити про цифрову гігієну, про цифрові навички та навчити дуже дбайливого ставлення до персональних даних. Обов'язковим є правильний сучасний курс кіберосвіти і навчання сучасних технологій і медійності в школі», - наголосив Пєтухов.

Четвертим напрямком роботи ІнАУ є розробка інструментів усунення протизаконного контенту. Зокрема, асоціація створила і підтримує проект Skarga.ua, спрямований на ліквідацію контенту, пов'язаного з насильством.

Також ІнАУ взаємодіє з правоохоронними органами, обговорюючи необхідні зміни в законодавстві у сфері протидії кіберзлочинності.

Присутній на прес-конференції голова комітету ІнАУ з питань прав людини і свободи слова Максим Тульєв зазначив, що асоціація виступає проти спроб цензури в інтернеті, оскільки вони є неефективними. Зокрема, він представив дані відвідування українцями законодавчо заборонених інтернет-ресурсів, згідно з якими, незважаючи на заборону, вони все одно залишаються популярними серед інтернет-користувачів.

Довідка УНІАН. Створена 2000 року Інтернет Асоціація України (ІнАУ) - професійне об'єднання учасників ринку телекомунікацій та інформаційно-комунікаційних технологій, об'єднує понад 200 підприємств. Діяльність ІнАУ спрямована на захист інтересів її членів, проведення експертно-аналітичної роботи в частині розробки і коригування законодавчої і нормативної бази України та ін.