Київ. 8 червня. УНІАН. Депутати з фракції партії «Народний фронт» Тетяна Чорновол та Ігор Лапін, а також депутат від Блоку Петра Порошенка Павло Різаненко звинуватили посадових осіб Служби безпеки України у сприянні контрабанді вугілля із зони АТО.

Про це депутати заявили на прес-конференції в УНІАН.

«Є список з 30 фірм, які ввозять з окупованої території на територію України вугілля. Ці підприємства не отримували дозвіл, їх немає в списку підприємств, яким дозволено перевозити вугілля на територію України. Цей список стосується чотирьох місяців цього року. 30 фірм, які провозили вугілля, це майже 12 тисяч вагонів. Йдеться про далеко не маленькі обсяги», - сказала Чорновол.

Також депутат наголосила, що частина цих фірм пов'язана з представниками «сім'ї» Януковича, а також з керівництвом так званої «ДНР».

«Фактично «ДНР» торгує зі світом, використовуючи Україну як транзит», - сказала вона.

Чорновол також заявила, що депутати покладають відповідальність за зазначені дії на першого заступника голови Служби безпеки України Юрія Артюхова.

«В СБУ є заступники, які відповідають за різні напрямки, але що стосується зони АТО - відомо, що Артюхов там формує дві команди Служби безпеки: львівську і київську. Відповідальність київської команди - це Артемівськ. Фактично це їх відповідальність, що ці 12 тисяч вагонів зайшли на територію України. Висновок з цього всього - системність контрабанди», - сказала вона.

При цьому Різаненко наголосив, що Артюхов також фігурує і в інших резонансних справах, в тому числі – про землі Держспецзв'язку в Броварах (Київська область).

«З 2013 року я веду розслідування про крадіжку у державного стратегічного підприємства «Радіопередавальний центр», що перебуває у віданні Держспецзв'язку, 94 гектарів землі, в результаті чого держава втратила активів вартістю 300-400 млн грн, і було знищено стратегічний актив, що входить до мобілізаційного резерву і передає сигнал на середній і короткій хвилях на 90-95% території України», - сказав він.

За словами депутата, перший заступник голови СБУ сприяв закриттю відповідної справи.

«Півроку справа лежало мертвим вантажем, а потім за вказівкою пана Артюхова була закрита», - зазначив Різаненко.

Як повідомляв УНІАН, раніше народні депутати фракції «Народний фронт» звинуватили посадових осіб Служби безпеки України в «кришуванні» контрабандних поставок в країну танкерів з паливом.

За словами народного депутата Антона Геращенка, 21 травня співробітники СБУ затримали танкер, в якому було 5,8 тис. тонн дизельного палива, однак вищі керівники Служби безпеки намагалися цьому перешкодити. За інформацією депутата, судно було завантажене у Феодосії і прямувало до місць розвантаження на території України.