На переконання представників громадськості, основним пріоритетом нового законумає бути забезпечення належного юридичного захисту і рівних конституційних прав мільйонів громадян України, які мають множинне громадянство.

Київ. 6 лютого. УНІАН. Міжнародна організація Global Ukraine, громадська спілка "Українська всесвітня координаційна рада", громадська спілка Світового конгресу українських молодіжних організацій та громадська організація "Європейський рух України" вважають дискримінаційним положення президентського законопроекту про громадянство, яким обмежується потрапляння на державну службу осіб із множинним громадянством.

Відповідну заяву голови цих організацій зробили під час прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

Засновниця міжнародної організації Global Ukraine Віолета Москалу наголосила, що у президентському законопроекті про громадянство є "правильні речі", і назвала його загалом "кроком вперед".

"Це, безперечно, крок вперед, якщо системно подивитись на нього щодо юридичного формулювання. Один із позитивних пунктів – це те, що в запропонованому законопроекті авторства Володимира Зеленського пропонується прибрати одну контраверсійну норму із закону про громадянство, де написано, що втрата громадянства України можлива у випадку добровільного набуття іншого громадянства", - зауважила вона.

Москалу нагадала, що позбавлення громадянства України заборонено 25-ю статтею Конституції.

"Проте політики протягом останніх 10-15 років маніпулювали суспільною думкою і постійно закидали те, що є нібито заборона множинного громадянства в Україні, хоча де-факто заборони немає. Чинний закон України про громадянство не визнає інше громадянство, але "не визнавати" не можна ототожнювати із "забороною", - сказала Москалу і додала, що робоча група, яка напрацьовувала законопроект, дійшла до певного консенсусу, що в Україні можна визнавати множинне громадянство без ризиків втратити український паспорт.

Ще одним позитивним пунктом у президентському законопроекті Москалу назвала спрощення набуття громадянства для певних категорій осіб.

"Цим особам дозволяється, наприклад, не приносити доказ відмови від іншого громадянства, бо деякі країни не видають такі документи… Є категорія громадян в Україні, які є добровольцями-іноземцями, які приїхали захищати нашу країну і живуть в нашій країні та чекають на цей закон, щоб отримати можливість набуття громадянства України", - сказала вона.

Водночас, за словами Москалу, у президентському законопроекті містяться певні дискримінаційні норми, зокрема щодо потрапляння на державну службу осіб з множинним громадянством.

"Громадяни не зможуть брати участь у процесі державотворення. Це не по-європейськи. Це совкова філософія, коли дивилися на громадян, які отримали інше громадянство, як на зрадників. Це неприпустимо", - переконана вона.

Голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний вважає, що підготовлений президентом і його командою законопроект залишається у парадигмі "формального невизнання множинного громадянства", залишає велике поле для хибних трактувань про "заборону множинного громадянства".

У свою чергу голова правління ГО "Європейський рух України", дипломат, юрист-міжнародник Вадим Трюхан заявив, що президентський проект закону передбачає обмеження права працювати в органах державної влади та місцевого самоврядування, не передбачає права займатися політичною діяльністю на місцевому чи на національному рівні для українських громадян біпатридів, та вимагає від представників української діаспори, які прагнуть повноцінного статусу в Україні, відмовитися від іншого громадянства.

Президент Світового конгресу українських молодіжних організацій Дмитро Лекарцев, який взяв участь у прес-конференції через скайп-зв’язок, висловив переконання, що основним пріоритетом нового закону про громадянство має бути забезпечення належного юридичного захисту і рівних конституційних прав мільйонів громадян України, які мають множинне громадянство.

Як повідомляв УНІАН, 13 грудня 2019 року Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства".