Послуги для населення будуть доступні в офісах у межах 10 км від кожного населеного пункту і надаватимуться безкоштовно.

Київ. 4 лютого. УНІАН. Міністерство соціальної політики презентувало програмний комплекс «Соціальна громада», покликаний полегшити жителям об'єднаних територіальних громад (ОТГ) процес оформлення соціальних виплат шляхом створення фронт-офісів максимально близько до населених пунктів.

Про це повідомила міністр соціальної політики Юлія Соколовська на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

«Всі знають красиві Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), де людей обслуговують у комфортних умовах, на гарному європейському рівні. Однак у таких центрах практично ніде не надаються соціальні сервіси... Що би ми хотіли змінити - ми хотіли б, щоб в ОТГ з'явився комфортний соціальний сервіс. Ми сьогодні говоримо про такий сервіс, як «Соціальна громада», який допоможе людям швидко і зручно подавати документи для отримання соціальних виплат», - сказала міністр.

Соколовська повідомила, що основна мета проекту - територіальна доступність офісів з надання соціальних послуг для населення. За її словами, на сьогодні майже 12 млн громадян у 20 тис. населених пунктів не мають швидкого доступу до оформлення соціальних виплат і змушені долати відстань у 50-70 кілометрів до найближчого ЦНАП у районному центрі. Тому до кінця 2020 року планується розширити мережу фронт-офісів по всій Україні з максимальною відстанню в 10 кілометрів від населеного пункту до найближчого офісу, зазначила міністр.

Соколовська також наголосила, що впровадження проекту буде безкоштовним для населення, а надання таких послуг працівниками фронт-офісів фінансуватиметься з бюджету.

«Ми стимулюватимемо ОТГ приєднатися до програми, і ми заклали стимули, зокрема, фінансовий ресурс, для оплати цієї послуги. Тобто кожна ОТГ або ЦНАП, будь-який фронт-офіс отримуватиме кошти за прийом цілісного пакету документів. Ми передбачили виділення 150 млн гривень на розвиток фронт-офісів у 2020 році. Це буде додатковим стимулом для ОТГ перебирати цю функцію в органів соцзахисту і наближати соціальні послуги до людей у регіонах», - додала Соколовська.

Присутній на прес-конференції радник міністра соціальної політики з питань діджиталізації Денис Мацуй зазначив, що робота з впровадження сервісу ведеться за двома напрямками - розвиток як фронт-офісів, куди звертаються люди для швидкого і зручного оформлення виплат, так і бек-офісів, де відбуватиметься швидка і точна обробка документів з подальшою передачею їх до Управління соціального захисту населення (УСЗН).

«Нам потрібно забезпечити цифровий зв'язок між фронт-офісами та бек-офісами, саме для цього ми створили сервіс «Соціальна громада». Ми допомагатимемо з нашими партнерами, Світовим банком, технічно, давати технічні можливості, щоб у кожній ОТГ був фронт-офіс. Цей проект - це перший крок у впровадженні діджитал-системи в соціальній сфері, перший сервіс, який ми відпрацюємо, і вже наприкінці року будемо запускати інші сервіси, те, що називається Е-social», - сказав Мацуй.

Директор програми «U-Lead з Європою» Сусанна Делланс додала, що в рамках цієї програми Шведське агентство міжнародного співробітництва та розвитку SIDA відповідає за створення і модернізацію до 600 ЦНАП, які забезпечать доступ до якісних соціальних послуг понад 9,5 млн жителів по всій Україні.

«Фокус нашої програми - на громадах і невеликих містах, де існують проблеми з інтернет-покриттям», - наголосила Делланс.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство соціальної політики України планує перейти на нову модель надання соціальних сервісів у регіонах і почне фінансувати безпосередньо послуги, а не установи. На це в держбюджеті на 2020 рік передбачено 150 млн грн.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/93140-ministerstvo-socpolitiki-v-unian-prezentovalo-programmnyy-kompleks-socialnaya-obshchina.html