Київ. 30 січня. УНІАН. Організаційний комітет “Ігор нескорених” і група компаній SportLife підписали меморандум про співпрацю з метою підготовки українських ветеранів до міжнародних спортивних змагань в паралімпійському стилі "Ігри нескорених" (Invictus Games) та з метою популяризації спортивної реабілітації серед ветеранів.

Меморандумом передбачено, що учасники збірної України "Ігор нескорених" поточного та майбутніх років матимуть можливість тренуватися у фітнес-клубах SportLife по всій Україні.

Урочисте підписання документу відбулося під час прес-конференції в УНІАН за участі міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксани Коляди, представника благодійної організації «СтратКом УА» Оксани Горбач, голови благодійного фонду “Повернись живим” Віталія Дейнеги та віце-президента з сервісу групи компаній SportLife Маргарити Годун.

Відео дня

Як зазначила Оксана Коляда, для неї особисто і для очолюваного нею міністерства є великою честю організація підготовки участі збірної України в "Іграх нескорених" у Гаазі (Нідерланди), що відбудуться у травні цього року.

“Для нас з одного боку – це величезний виклик, а з іншого – величезна відповідальність, тому що є над чим працювати, і якраз питання інфраструктури, питання можливості тренування – одне із найскладніших, найважливіших і найнагальніших, яке зараз перед нами стоїть”, - сказала Коляда.

Вона зазначила, що на законодавчому рівні “Ігри нескорених” були зафіксовані як спортивно-реабілітаційний захід для українських ветеранів, й у держбюджеті на 2020 рік передбачено відповідне фінансування на підготовку та участь у змаганнях членів національної збірної.

“Звісно, цього недостатньо, і ми шукаємо партнерів, аби забезпечити якнайкращу підготовку участі наших хлопців і дівчат у змаганнях у 2020 році. І сьогоднішнє підписання меморандуму є прикладом державного-приватного партнерства”, - сказала міністр.

Говорячи в цілому про інфраструктурні проблеми, Коляда зазначила, що у Києві лише в одному готелі є номери, придатні для проживання людей, які пересуваються на візках. Вона повідомила, що на засіданнях уряду постійно порушуються питання покращення інфраструктури для людей з інвалідністю.

Своєю чергою представник БО «СтратКом УА» Оксана Горбач зауважила, що взаємодія організаційного комітету “Ігор нескорених” з групою компаній SportLife розпочалася одразу, коли виникла потреба у пошуку басейнів для тренування ветеранів, оскільки багато комунальних басейнів неадаптовані до необхідних вимог.

“З початкового дуже простого запиту про басейн для збірної ми почали вже говорити про більшу взаємодію”, - сказала Горбач.

Також вона зауважила, що не в усіх містах України є спорткомплекси з належними умовами, в яких можуть тренуватися поранені військовослужбовці чи ветерани. Водночас, за словами Горбач, за допомогою групи компаній SportLife, які мають найбільшу мережу спортивних клубів в Україні, ці проблеми можна вирішити, оскільки у SportLife демонструють розуміння готовності навіть перебудувати інфраструктуру, щоб допомогти, наприклад, людям на візках, тренуватися.

При цьому Горбач повідомила, що члени збірної України, які братимуть участь в «Іграх нескорених», безкоштовно тренуватимуться в усіх спортклубах мережі SportLife у містах, де вони проживають.

Водночас голова благодійного фонду “Повернись живим” Дейнега назвав позитивним той факт, що державі не треба будувати нові спорткомплекси, а можна домовитись про використання існуючої інфраструктури для підготовки ветеранів.

Водночас він висловив думку, що пересічні українці ще формують думку про ставлення до ветеранів.

“І нам зараз дуже важливо, щоб ми допомогли сформувати цей образ, тому що ми маємо негативний досвід, як, наприклад, щодо ветеранів афганської війни, і маємо досвід Сполучених Штатів, бо там ветерани – це еліта, і їм усім дякують”, - сказав Дейнега.

На його думку, аби ветерани стали в Україні новою елітою, вони мають почати нове життя і стати прикладом того, як гідно переживати найскладніші ситуації.

Водночас, за словами Дейнеги, багато ветеранів не готові працювати з психологами.

“Але є інший підхід… Це коли людина зцілює тіло, і через зцілення тіла вона зцілює душу, тому спортивна реабілітація і перехід через свою травму завдяки спорту – це дуже важливо, і наш фонд продовжить працювати у цьому напрямку”, - наголосив Дейнега.

Своєю чергою віце-президент з сервісу групи компаній SportLife Годун підкреслила, що SportLife відкритий до співпраці з ветеранами.

“Понад чотири роки тому ми започаткували програму “Мирне життя”, яка передбачала відновлення та реабілітацію для бійців після АТО. Ми не робили на цьому якийсь PR або рекламну кампанію. Ми просто розуміли, що це є соціальна необхідність. І на сьогоднішній день понад тисяча бійців вже пройшли реабілітацію і мали змогу відновитися”, - сказала Годун.

Годун назвала великою подією сьогоднішнє підписання меморандуму з оргкомітетом “Ігор нескорених”.

“Адже відтепер спортсмени, які будуть представляти на міжнародній арені Україну на “Іграх нескорених”, дійсно зможуть відвідувати і користуватися усіма сервісами на території фітнес-клубів SportLife”, - заявила Годун.

Своєю чергою учасник національної збірної «Ігор нескорених» Ігор Безкаравайний зауважив, що взаємодія держави і бізнесу створила можливість для ветеранів займатися спортом. Він вважає, що ветеранська спортивна спільнота може залучати якбільше людей до заняття спортом.

Підписанти меморандум переконані, що цей документ стане успішним прикладом співпраці державного та приватного сектору, зосередженим на позитивних соціальних перетвореннях. Відповідно до положень документу, сторони об’єднуватимуть зусилля для популяризації спортивної реабілітації серед українських ветеранів та військовослужбовців, розвитку відповідної інфраструктури та створення безбар’єрного середовища, яке відкриватиме можливості для занять адаптивними видами спорту українським воїнам з інвалідністю.

Крім цього, меморандум передбачає, що учасники збірної України «Ігор нескорених» поточного та майбутніх років отримають вільний доступ до мережі сучасних спортивних закладів по всій Україні та зможуть ефективно тренуватись, незважаючи на місце проживання. Учасники меморандуму вірять, що цей документ стане стимулом для утворення інших державно-приватних партнерств, спрямованих на підтримку українських військовослужбовців та ветеранів на шляху до фізичного відновлення.

Довідка УНІАН. Міжнародні спортивні змагання в паралімпійському стилі "Ігри нескорених" (Invictus Games) були засновані у 2014 році. У змаганнях беруть участь військовослужбовці та ветерани, які отримали поранення під час виконання службових обов'язків.

Цього року в "Іграх нескорених" у Гаазі візьмуть 20 українських ветеранів. Змагання відбудуться з 9 по 16 травня. Цьогорічні змагання стануть третіми, в яких візьме участь українська збірна. Минулого року українці вибороли 20 медалей.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/93044-press-konferenciya-posvyashchennaya-podpisaniyu-memoranduma-o-sotrudnichestve-mezhdu-organizacionnym-komitetom-igr-nepokorennyh-v-ukraine-i-gruppoy-kompaniy-sportlife-v-unian.html