Представники низки громадських організацій вважають, що законопроект «повинен бути розбитий на три окремих проекти по тематиці і кожен має пройти широке обговорення за участі фахівців та громадськості».

Київ. 29 січня. УНІАН. Експерти заявляють про можливі корупціогенні чинники у законопроекті про усунення бар’єрів у розвитку системи служби крові (№2429), у зв’язку з чим пропонуватимуть Верховній Раді України відхилити його.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники низки профільних громадських організацій, посилаючись на результати власної експертизи проекту закону, який 20 грудня 2019 року був прийнятий у першому читанні.

Відео дня

Як зазначив представник громадської організації «Експертна спільнота пацієнтів України» Ігор Горбасенко, цей законопроект пропонує зміни одразу до трьох різних законів України, в тому числі до закону про донорство крові та її компонентів. Він висловив переконання, що законопроект не можна приймати швидко та у такому вигляді, в якому він зараз є. «Законопроект повинен бути розбитий на три окремих проекти по тематиці, і кожен має пройти широке обговорення за участі фахівців та громадськості», - заявив Горбасенко.

Також він зазначив на важливості врегулювання питання донорства крові для держави. Горбасенко вважає, що тема забезпечення донорською кров’ю взагалі повинна належати до сфери РНБО, тому що кров є «стратегічним продуктом», і донорство повинно бути на контролі держави.

«На наш погляд законопроект щодо донорства крові має ознаки лобіських функцій і тому створює більше корупціогенних чинників, ніж прибирає. У ситуації сьогоднішнього дня, донорська кров низької якості - небезпечна. Мало того, крові не вистачає і це в умовах військових дій. Законопроект, його тематика заслуговує на те, щоб стати об’єктом громадської експертизи, якій і передує ця прес-конференція», - сказав Горбасенко.

За словами представника міжнародної громадської організації Асоціація безкорисливого донорства крові «ПоКроВа», медика Лариси Вахненко, законопроект створить для вітчизняного приватного виробника умови легкого експорту дороговартісних препаратів крові, і це при тому, що у нашій країні на сьогодні із забезпеченням цими препаратами та компонентами крові є проблема. Вона наголосила, що держава, згідно з діючим законом про донорство, перш за все, має забезпечити своїх громадян, а потім експортувати залишки.

«Цей законопроект не має права на життя. Він повинен бути обговорений зі спеціалістами, громадськістю, споживачами препаратів крові», - заявила Вахненко.

За її словами, Міністерство охорони здоров’я має зараз активізувати свою діяльність щодо вирішення питання донорства крові. Проблема, за словами Вахненко у тому, що в країні наразі не ведеться статистика щодо наявності потенційних донорів, щодо потреб лікарняних закладів у донорській крові, відсутні протоколи переливання компонентів і препаратів крові, немає гарантій забезпечення населення цими препаратами, не налагоджено міжвідомчі зв’язки щодо розподілу запасів крові та препаратів і її компонентів.

Як повідомив представник БО «Українці проти туберкульозу», юрист Віталій Руденко, наразі планується направити звернення до депутатів Верховної Ради, голів фракцій та партій з проханням і пропозицією відхилити цей законопроект і направити його на доопрацювання.

У разі якщо цей законопроект все ж буде прийнятий, то громадські активісти мають намір просити президента України Володимира Зеленського накласти на нього вето.

«Вважаємо, що коли цей законопроект буде відхилений, а він має бути відхилений як такий, який не відповідає діючим нормативним актам, здоровому глузду і інтересам народу України, ми як експертна спільнота будемо пропонувати моніторинг, щоб зрозуміти всю структуру і бачення законодавчих актів, щоб зрозуміти що робиться на місцях. І ми маємо далі робити широке обговорення питання серед спеціалістів, щоб зробити нормативну базу, яка була б корисна для нашої держави», - поінформував Руденко.

За його словами, є також намір просити міністра охорони здоров’я Зоряну Скалецьку «взяти лідерство за реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я».

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2019 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я (№2429).

За це рішення проголосували 259 депутатів із 362, зареєстрованих в сесійній залі.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його метою є ліквідація штучних бюрократичних бар’єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров’я, зокрема, скорочення часу виведення на ринок України ґенеричних лікарських засобів, створення правових умов для ввезення на митну територію України незареєстрованих лікарських засобів, необхідних для медичного забезпечення громадян України - учасників міжнародній операції з підтримання миру і безпеки, усунення бар’єрів у розвитку системи служби крові, створення сприятливих умов для ввезення вітчизняними фармацевтичними виробниками на територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у вигляді фармацевтичних субстанцій для власного виробництва ліків.

Так, законопроектом передбачається, зокрема, не визнавати порушенням прав, що випливають із патенту на винахід (корисну модель), ввезення в установленому законом порядку товарів, виготовлених із використанням винаходу, для досліджень та/або використання винаходу у дослідженнях, що проводяться з метою підготовки та подання інформації для реєстрації лікарського засобу.

Передбачається дозволити за окремим рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, ввезення незареєстрованих в Україні лікарських засобів іноземних держав з метою медичного забезпечення (медичного застосування) військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які направляються для участі в міжнародній операції з підтримання миру і безпеки у складі національного контингенту чи національного персоналу.

Серед іншого, передбачається удосконалити заборону вивезення донорської крові та її компонентів за межі України (за виключенням прийняття Кабінетом міністрів України рішення про надання гуманітарної допомоги за умови повного забезпечення потреб закладів охорони здоров’я населення України у донорській крові та її компонентах), скасувати застаріле регулювання експорту препаратів крові, а також дозволити взяття плазми для фракціонування, за умови її переробки та використання для виробництва препаратів крові на території України, суб’єктам підприємницької діяльності.

Крім того, передбачається замінити вимогу про надання сертифіката якості наркотичного засобу або психотропної речовини вимогою про надання засвідчених заявником відомостей про кількісний хімічний склад наркотичного засобу або психотропної речовини за показниками специфікації або відповідної технічної документації виробника (експортера або імпортера).