Експерти також наголошують, що примусове лікування наркозалежних є неефективним.

Київ. 28 січня. УНІАН. Експерти виступають проти ухвалення парламентом законопроекту щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, яким передбачено впровадження в Україні вкрай репресивної наркополітики.

Про це вони заявили на прес-конференції в УНІАН щодо зареєстрованого у Верховній Раді проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними (№2784)».

Відео дня

Керівник державної установи "Центр психічного здоров’я і моніторингу наркотиків та алкоголю Міністерства охорони здоров’я України" Сергій Шум зазначив, що у законопроекті є декілька положень, які «не сумісні не тільки з дотриманням прав людини, але й з питаннями, які стосуються життя кожного з нас».

Сергій Шум зазначив, що у пояснювальній записці до проекту закону є посилання на установу, яким він керує, але ця інформація «не відповідає дійсності, бо центр ніколи не говорив про те, що каральні методи в наркополітиці є ефективними…».

За його словами, цим законопроектом наркополітику в Україні намагаються повернути не у бік доказових методів, не у бік Європейського Союзу, а в бік лженауки та Росії.

Експерт з наркополітики, консультант програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Олена Коваль наголосила, що якщо даний законопроект буде ухвалено, то тяжкохворим пацієнтам буде ще складніше отримувати сильнодіючі знеболювальні лікарські засоби. За словами Коваль, проектом закону пропонується обмежити виписування рецептів і відпуск таких препаратів в аптеках лише за електронним рецептом. За її словами, система електронних рецептів ще не діє, адже з 1 квітня вона має запрацювати лише у двох пілотних областях.

Також Коваль повідомила, що законопроектом пропонується жорстко карати за пропаганду наркотичних засобів. При цьому вона зауважила, в українському законодавстві немає чіткого визначення пропаганди, і тому важко буде встановити, «де межа, яка визначає, що ось такі слова - це пропаганда, а ось такі слова - це повідомлення про те, що існує такий препарат або метод лікування».

Експерт наголосила, що це може призвести «до переслідувань, в тому числі, тих людей, які сьогодні ведуть просвітницьку діяльність, працівників громадських організацій, працівників фондів, які допомагають певним категоріям пацієнтів».

Голова координаційної ради Благодійної організації «100% життя» Дмитро Шерембей зазначив, що даним законопроектом передбачено запровадження «доктрини насилля».

На його переконання, ініціатори законопроекту намагаються впровадити в Україні жорстку наркополітику, що існує в РФ.

«На жаль, місіонери руського міра в Україні існують», - сказав він.

«Ні кийки, ні камери, ні ікони не є лікарськими засобами. Не існує ні однієї інституції в світі, яка прописала в рецепті, що треба лікувати кийками чи насиллям. Весь світ пішов шляхом рекомендацій ВООЗ для того, щоб максимально лібералізувати наркополітику і створити умови одужання або допомоги людині, яка має хімічну залежність», - наголосив Шерембей.

За його словами, парламент не повинен підтримувати цей законопроект.

Монітор Національного превентивного механізму, представник Всеукраїнського об’єднання людей із наркозалежністю Артем Осипян зазначив, що, «за даними Інституту метрики і статистики Вашингтонського університету, Україна посідає третє місце в світі за ризиком смертності через вживання наркотиків, п’яте місце в світі за рівнем смертності через зловживання седативними речовинами та шосте місце в світі за рівнем непрацездатності..».

За його словами, однією з причин цього є репресивна наркополітика, яку може посилити даний законопроект, котрий, зокрема, передбачено примусове лікування від наркоманії.

Осипян зауважив, у медицині не існує діагноз наркоманія, але в законопроекті цей термін застосовується 18 разів.

За даними Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркозалежності, 78% досліджень показують, що метод примусового лікування не є ефективним щодо припинення вживання наркотиків, а 22% досліджень виявили негативний влив, що призводить «до кримінального рецидиву серед цієї групи», повідомив Осипян.

Він також зазначив, що дослідження, проведені Департаментом громадського здоров’я американського штату Массачусетс, виявили, що люди, які проходили примусове лікування від наркоманії, удвічі частіше помирали від смертельних передозувань після такого лікування.

Як повідомляв УНІАН, 17 січня 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними (№2784). Його авторами є ряд депутатів від партії «Слуга народу».

У проекті закону пропонується посилити кримінальну відповідальність за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 307 Кримінального кодексу) до 15 років позбавлення волі.

Також Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтею 315-1, якою передбачено встановити кримінальну відповідальність за пропаганду або рекламу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх прекурсорів, нарковмісних рослин в інтернеті, громадських місцях, а також пропаганду відомостей про засоби та методи їх розробки, виготовлення, культивування чи використання, місця їх придбання, опис будь-яких переваг у використанні окремих наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, наркотичних рослин або їх частин, що містять наркотичні засоби, або психотропні речовини, або їх прекурсори. За такі дії пропонується карати штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

Крім того, проектом закону пропонується запровадити примусове лікування особи, «хворої на наркоманію».

Разом з тим, пропонується запровадити адмінвідповідальність для батьків за ненаправлення дитини на медичне обстеження на встановлення факту вживання наркотичних чи психотропних засобів.

Серед іншого, у законі "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" пропонується встановити, що придбання наркотичних засобів і психотропних речовин фізичною особою за медичними показаннями здійснюється лише за електронним рецептом лікаря.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/92999-press-brifing-v-unian-na-temu-snachala-dezinformaciya-zatem-propaganda-russkiy-mir-priblizhaetsya-k-ukraine.html