Представники спілки громадських організацій України “Народна Рада” закликають державні органи взаємодіяти з громадськістю у вирішенні питань боротьби з корупцією, зокрема, під час вирішення проблем з недобудовами,  зведення новобудов  та розбудови автомобільних шляхів.

Київ. 21 січня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація “Спілка громадських організацій України “Народна Рада” (ВГО “СГОУ “Народна рада”) закликають органи державної влади до співпраці та взаємодії з громадським сектором, зокрема у вирішенні питань боротьби з корупцією під час зведення новобудов та розбудови автомобільних шляхів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили представники організації під час обговорення оцінки економічно-політичного стану в країні.

Відео дня

За словами голови ВГО Надії Лукашевич, до “Народної Ради” входять понад 4,5 тис. громадських організацій з усієї країни, представники яких були ініціаторами та співавторами внесення змін до чинного законодавства, й нині беруть участь в обговоренні та опрацюванні законопроектів у багатьох сферах, крім того, понад 600 осіб були членами громадських рад при органах виконавчої влади.

Лукашевич розповіла, що щорічно до їхньої організації надходять близько тисячі звернень від людей, які потребують допомоги та не можуть отримати її від правоохоронних органів.

Вона підкреслила, що третину таких звернень адвокатам організації вдається виграти в судах, а в близько 50% - досягти компромісу між сторонами, однак в майже 20% випадків справи програють через, на її думку, заангажованість правоохоронних органів та судової системи.

Під час прес-конференції правозахисник, адвокат Олександр Лупейко розповів про одну зі справ, якою зараз опікуються представники “Народної Ради”.

За його словами, до організації звернулися люди, які у 2004 році внесли кошти на будівництво житлового будинку по вул. Київський шлях,97 у Борисполі (загалом близько 400 осіб).

Лупейко зауважив, що у 2008 році, коли будівництво майже завершили, через світову фінансово-економічну кризу забудовник його зупинив.

Вже у 2010 році через чисельні звернення людей, які інвестували кошти у забудову, влада ухвалила рішення про передачу об’єкта іншому забудовнику. Однак однією з умов стали матеріальні преференції для нового забудовника - він безкоштовно отримав п’ять гектарів землі у Києві на спорудження житлового масиву, кошти з реалізації об’єктів на якому згодом були витрачені на добудову будинку у Борисполі.

За словами Лупейка, для добудови було визначено компанію, засновником та бенефіціаром якої була та ж людина, що й збанкрутілої компанії-забудовника.

“Після отримання права на добудову будинку компанія-забудовник сприяла зміні поштової адреси будівництва з №97 на №95 по вул. Київський шлях. Надалі цей факт… став використовуватись для маніпуляцій та порушень прав інвесторів… Об’єкт став позиціонуватись як новий. Отже будинок був добудований та введений в експлуатацію, але права інвесторів не визнаються”, - розповів адвокат.

Він також зазначив, що правоохоронці відмовлялися приймати документи та свідчення від інвесторів будівництва. Зараз за підтримки “Народної ради” до судів подано низку позовів на виконання майнових прав.

Представник “Народної Ради”, громадський діяч з Херсона Сергій Павленко зауважив, що проблеми з інвесторами новобудов - не єдині, з якими доводиться працювати організації. Крім цього, існує низка справ щодо корупції під час розбудови автомобільних шляхів.

Надія Лукашевич та інші представники “Народної Ради” висловили сподівання, що з обранням нового керівництва держави ситуація із взаємодією органів влади та громадським сектором у сфері вирішення вищезгаданих питань зміниться на краще і закликала державні органи до співпраці.

Спікери прес-конференції: Надія Лукашевич, голова ВГО «СГОУ «Народна Рада»; Олександр Лупейко, правозахисник, адвокат; Сергій Павленко, громадський діяч, м. Херсон; Володимир  Шпунтенко, ВГО «СГОУ «Народна Рада».

Громадське об’єднання Всеукраїнська громадська організація «Спілка Громадських Організацій України «Народна Рада» ( ВГО «СГОУ «Народна Рада») сьогодні єднає понад 4,5 тис. громадських організацій таких, як: МГО «Міжнародний комітет захисту прав людини», МГО «Міжнародна Академія Козацтва», Всеукраїнський Фонд правоохоронних органів «Правозахист», МГО «Міжнародна антитерористична єдність», ГО «Ветеранів органів внутрішніх справ», МГО «Інститут стратегічних досліджень проблем тіньової економіки та корупції», ВГО «Хран», МСГОП «Союз Робочих Чорнобиля» та інших.

Мета діяльності ВГО «СГОУ «Народна Рада»  - консолідація зусиль громадських організацій для підвищення активності громади у політичному, економічному, державотворчому та громадському житті, формування середнього класу за участю творчої, освітньої, наукової, управлінської, медичної інтелігенції, представників малого і середнього бізнесу - як основи громадянського суспільства.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.net/theme/92834-presskonferencii-v-unian-na-temu-pravovaya-ocenka-ekonomicheski-politicheskoy-situacii-v-ukraine.html