Київ. 29 травня. УНИАН. В Україні більшість дітей зазнавали хоча б одного з видів насильства.

Про це повідомила на прес-конференції в УНІАН експерт проекту Ради Європи «Зміцнення та захист прав дітей в Україні» Світлана Павлиш.

«Загалом хоча б одного з видів насильства зазнавали 65% дітей. Серед них 55% дівчат та 45% хлопців», - сказала Павлиш.

За її словами, «лідером» є психологічне насильство. Його зазнавали 45% опитаних дітей 12-17 років, які навчаються у школах.

На другому місці фізичне насильство, якого зазнали трохи менше дітей - 27%.

Свідками фізичного насильства були 73% опитаних, економічного насильства зазнавали 25% дітей, сексуального - 21%, фізичного і психологічного насильства – 19%. Крім того, зазнавали всіх видів насильств 4% дітей, не зазнавали жодного виду насильства 35%.

На запитання щодо випадків фізичного покарання за погану поведінку лише 1% дітей відповіли, що їх б’ють ременем, ще 1% дітей б’ють рукою. Згідно з опитуванням, частіше б’ють дітей молодшого шкільного віку (1-4 класи). Серед тих, кому доводилося пережити випадки фізичного насильства, більше половини - 67% - повідомили, що вперше з ними таке трапилося, коли їм виповнилося 6-10 років.

Опитування засвідчило, що серед тих, хто зазнав у дитинстві фізичного насильства, 21% карають своїх дітей із застосуванням фізичної сили. Серед тих, хто в дитинстві не мав досвіду фізичного насильства, таких значно менше - 7%.

Крім того, більшість дорослих - 68% - повідомили, що всі їхні знайомі, які мають дітей, принаймні інколи у виховних цілях можуть дати неслухняній дитині ляпаса по сідницях. Майже кожен другий дорослий українець (48%) погодився з тим, що традиційні методи виховання дітей (наприклад стояння в кутку) - ефективні та перевірені часом, а майже кожен третій (32%) - що виховання дітей у сім’ї не може бути ефективним без фізичного покарання.

Більше половини респондентів (52%) погодилися з тим, що вони хоча б інколи заслуговували на те фізичне покарання, яке до них застосовували у дитинстві. Натомість лише 20% дітей вважають, що вони заслуговують на фізичне покарання.

Як заявив керівник проекту Ради Європи «Зміцнення та захист прав дітей в Україні» Ігор Гуцуляк, кожна третя дитина (36%) вказала, що у класі принаймні інколи повинен бути свій «цап відбувайло». Кожна п’ята дитина (21%) поділилася тим, що в її школі хоча б інколи трапляються випадки, коли вчителі б’ють учнів або забирають у них особисті речі.

Опитування також засвідчило, що декларована поведінка дитини щодо того, що вона робитиме, якщо її принизять або вчинять насильство, зводиться переважно до того, що вона звернеться до батьків (72%), міліції (43%) або просто розбереться сама (37%) чи звернеться до друзів (35%). Наміри звернутися до Уповноваженого з прав людини мають 12% дітей, до шкільного психолога - 11%, до державних соціальних закладів - 5%, до громадських організацій - 1%.

Проект Ради Європи «Зміцнення та захист прав дітей в Україні», що фінансується за підтримки уряду Норвегії, спільно з Київським міжнародним інститутом соціології провів опитування громадської думки з питань насильства щодо дітей. Опитано 1800 дітей та 1800 дорослих в усіх регіонах України. Статистична похибка 2,4% для показників, близьких до 50%. Опитування проведено в два етапи: у грудні 2014 року та квітні 2015 року.