Експерти вважають, що екологічна ситуація в країні погіршується через відсутність нормальної роботи інспекції.

Київ. 17 січня. УНІАН. В Україні необхідно негайно запустити роботу Державної екологічної інспекції, яка працює зараз не в повну силу через непризначення офіційного керівництва.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Відео дня

"Ситуація з Держекоінспекцією обурлива. Конкурс завершився півтора місяця тому, є переможець, але призначення так і не відбулося. В країні має запрацювати якісна структура з державного нагляду і контролю у сфері охорони навколишнього середовища", - сказала вона.

За її словами, функції політики, контролю та господарської діяльності у сфері охорони природи мають бути розділені, а Держекоінспекція має стати незалежним і прозорим органом.

"Всеукраїнська екологічна ліга та громадські організації підготували проект реформування природоохоронної галузі, який передбачає розподіл функцій екологічної політики, державного контролю, нагляду та господарської діяльності. На сьогодні функції об'єднані в одному міністерстві, це небезпечно корупцією", - сказала Тимочко.

Як наголосив голова громадської ради при Держекоінспекції Михайло Захарченко, відсутність керівника негативно позначається на роботі відомства.

"Інспекція вже тривалий час, більш як чотири місяці, перебуває без керівництва. Відповідно, це не може не позначитися на якості роботи самого органу", - сказав він.

При цьому голова Національної екологічної ради України Олександр Чистяков вважає, що екологія в країні стрімко погіршується, поки чиновники "граються в конкурси".

"Тільки в 2019 році 2140 водойм було отруєно - в них загинуло все або майже все. «Стежити за дотриманням природоохоронного законодавства повинна Держекоінспекція, але з нею зараз не все так однозначно», - сказав він.

Як повідомив експерт, спираючись на дані Міністерства охорони здоров'я, у 2019 році 78% передчасних смертей від інсультів та інфарктів були спровоковані забрудненням повітря. При цьому в Україні щорічно помирає понад 57 тисяч осіб через незадовільну екології.

У прес-конференції брали участь: Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної Ліги; Олександр Чистяков, голова Національної Екологічної Ради України; Михайло Захарченко, голова громадської ради при Держекоінспекції. 

Як повідомляв УНІАН, 21 листопада 2019 року Кабінет міністрів України призначив колишнього народного депутата Єгора Фірсова тимчасово виконуючим обов'язки голови Державної екологічної інспекції.

Пізніше в конкурсі на посаду голови відомства переміг начальник управління екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації Андрій Мальований, проте офіційного призначення не відбулося.

Раніше Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив про намір провести повне перезавантаження роботи екологічної інспекції та налагодити ефективний моніторинг викидів і стоків.

З початку 2019 року в Україні перестав діяти мораторій на проведення державних перевірок, який тривав з 2014 року.