Київ. 29 травня. УНІАН. Народні депутати фракції «Народний фронт» звинувачують посадових осіб Служби безпеки України в «кришуванні» контрабандних поставок палива в країну танкерами.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив народний депутат, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Великі обсяги контрабанди палива в Україну, завдяки яким сотні мільйонів гривень, а може бути, і мільярди, «кришуються» з вищих кабінетів керівників Служби безпеки України. При цьому я кажу не про Валентина Наливайченка, а про ряд інших чиновників», - сказав Геращенко.

Відео дня

За його словами, 21 травня чесні співробітники СБУ затримали танкер, в якому було 5,8 тис. тонн дизельного пального, однак вищі керівники Служби безпеки намагалися цьому перешкодити. За інформацією депутата, судно було завантажене в Феодосії та прямувало до місць розвантаження на території України.

«На сьогоднішній момент це судно перебуває в гавані Ізмаїла», - уточнив Геращенко.

При цьому він відзначив, що випадки контрабандних поставок палива до країни не поодинокі, а це призводить до недоодержання державою податків. За словами Геращенка, з 1 тис. тонн дизельного пального постачальник має сплатити 4 млн грн митного збору.

Геращенко також розповів про розвантаження контрабандного палива в Миколаївській області. За його словами, біля порту Очаків прокладена окрема труба, через яку паливо безпосередньо вивантажується в бензовози, після чого розвозиться по АЗС.

Присутня на прес-конференції депутат Тетяна Чорновол підтвердила факти постачання тіньовими бізнесменами палива в Україну в обхід сплати податків, які на літрі палива досягають 10 грн.

«Є бізнесмени, які продають бензині з податками, а є ті, які продають без податків, але ціни на АЗС скрізь однакові. Відповідно, один бізнес платить 10 грн у бюджет, а інший – 10 грн в кишеню», - наголосила Чорновол.

При цьому вона повідомила про великі обсяги виробництва неякісного палива в Україні, яке виготовляється кустарним способом.

Як повідомляв УНІАН, регіональні підрозділи Державної фіскальної служби з початку травня проводять операцію «Нафтопродукт-2015», в рамках якої співробітники відомства будуть боротися проти кустарного виготовлення і продажу контрафактного і контрабандного пального на АЗС.

За різними оцінками, контрабандні схеми призводять до недоодержання в бюджет країни 250 млн грн акцизу і ПДВ на місяць.