Київ. 26 травня. УНІАН. Революція гідності не сприяла змінам у культурній політиці України, й тому необхідно розробити критерії ефективності роботи Міністерства культури.

Таку думку кінознавець, журналіст, учасник громадянського руху «Стоп цензурі!» Аксинья Куріна висловила під час прес-конференції в УНІАН на тему: «Культура як фундамент державності. Час для рішучих дій».

За словами Куріної, після роботи Міністерства культури за такими критеріями через деякий час громадяни мають провести моніторинг діяльності міністерства.

Своєю чергою кандидат філософських наук Оксана Мельничук висловила переконання у необхідності створення культурної доктрини України.

«Після Революції гідності пройшов вже рік, а ми досі спостерігаємо відсутність культурної політики. Не було створено потужного конкурентоздатного культурного продукту. Україні потрібні умови для створення культурного продукту та захист інформаційного простору… Нинішній міністр культури нічого не розуміє у цьому питанні. Тому потрібно відпрацювати культурну доктрину, а міністром має бути лідер культурного середовища», - сказала Мельничук.

Директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус зазначив, що нинішня ситуація в державі подібна до тієї, яка спостерігалась у 2005 році, коли стосовно питань культури лунали лише заяви та декларації й не було здійснено жодних кроків.

Водночас головний редактор журналу «Антиквар», мистецтвознавець Ганна Шерман зауважила, що ЗМІ мають приділяти більше уваги питанню культурної політики.

Також вона вважає, що Україна виявила безвідповідальність, проігнорувавши цього року участь у міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2015». На її думку, не варто було нехтувати участю у цьому пісенному конкурсі.

«Адже це могутній інструмент політичного міжнародного впливу, а наша країна ним знехтувала. Це є бездіяльністю. Такі речі відбуваються, перш за все, бо державою керують люди, які не розуміють значення культури», - сказала вона.