Київ. 25 травня. УНІАН. Комунальні підприємства, яких у Києві налічується понад тисячу, в 2014 році завдали столичному бюджету 114 млн грн збитків, а загальна сума неефективно витрачених коштів становить більш як 300 млн грн.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила адвокат, член громадської організації «Українська команда реформаторів» (ГО «УКР») Зоя Руденко.

«Загальна сума порушень та неефективно використаних коштів становить 300 млн грн, з яких 114 млн грн – це прямі втрати бюджету», – сказала Руденко.

За її словами, щодо багатьох комунальних підприємств відкрито кримінальні провадження за необґрунтоване завищення витрат, порушення в сфері державних закупівель, а також заниження орендних ставок.

Зокрема, виходячи з офіційних даних, центральний ринок «Бессарабський» у 2014 році показав прибуток 395 тис. грн, або 30 тис. грн на місяць. Таким чином, за словами Руденка, вартість 1 кв. м орендної площі «Бессарабського ринку торік становила 234 грн, або 15 дол. на місяць за курсом 2014 року. У той же час, за даними аналітичного звіту компанії Jones Lang LaSalle, вартість оренди торговельних приміщень у центрі Києва у минулому році були на рівні приблизно 130 дол./кв. м.

Примітно, що орендарі торговельних місць на ринку, за словами адвоката, називають зовсім інші цифри, зокрема, місце для продажу м'ясної продукції площею 4-6 кв. м коштує 800 грн на день.

Присутня на прес-конференції юрист ГО «УКР» Аліна М‘якенька розкритикувала діяльність комунального підприємства «Київзеленбуд», до складу якого входять 16 окремих юридичних осіб, які не мають належних зв'язків і комунікацій, а штат самого «Київзеленбуду» чисельністю 2,5 тис. працівників, на думку юриста, треба поступово скорочувати.

Таким чином, основною проблемою комунальних підприємств, на думку експертів ГО "УКР", є зловживання у фінансовій сфері, що свідчить про їх високу корумпованість.

Як повідомлялося, в Києві в 2014 році за результатами внутрішнього аудиту комунальних підприємств, проведеного Київською міською державною адміністрацією, за порушення на загальну суму 319 млн грн було звільнено 31 директора, а близько 500 комунальних підприємств у I кварталі 2015 року перебували у стані ліквідації або реорганізації.

Фото новини з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/57225