Вони звертаються до президента, уряду, парламенту і уповноваженого президента з прав дитини не допустити ухвалення таких змін.

Київ. 27 грудня. УНІАН. Громадські активісти і адвокати виступають проти пропозиції Міністерства соціальної політики щодо зменшення терміну дії розпорядження для тимчасового виїзду дітей за межі України.

На прес-конференції в агентстві УНІАН керівник Адвокатського бюро «Сімейний адвокат Катерина Власюк», голова комітету Асоціації адвокатів України з сімейного права, правозахисниця жінок Катерина Власюк зауважила, що минулого року були ухвалені зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, якими встановлено нові підстави, коли один із батьків, з яким проживає дитина, може подорожувати з нею за межі України без згоди іншого.

Відео дня

Змінами передбачено, що той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на термін, що не перевищує одного місяця, з метою лікування, навчання, відпочинку дитини за кордоном.

За словами Власюк, це дало можливість жінкам або чоловікам, які проживають з дітьми, отримувати розпорядження від органу опіки на тимчасові поїздки протягом одного календарного року. Вона уточнила, що тепер «батькам, які хочуть подорожувати з дітками, не потрібно звертатися до суду, якщо вони не можуть отримати нотаріальну згоду від іншого з батьків, а вони просто беруть розпорядження в органів опіки і піклування і можуть завчасно планувати свою поїздку».

Власюк зазначила, що на сьогодні Міністерство соціальної політики ініціює скасування цієї норми. За її словами, пропонується запровадити процедуру, щоб отримувати розпорядження органу опіки на кожну тимчасову поїздку. «Чому саме зараз виникла необхідність для того, щоб такі батьки щоразу напередодні відпустки подавали пакети документів в органи опіки і сподівалися, що ці розпорядження на одну поїздку їм видадуть?» - зазначила адвокат і пояснила: «Тобто, фактично мова йде про те, щоб термін з одного календарного року скоротити до однієї поїздки».

Власюк зауважила, що нерідко батьки декілька разів на рік їдуть з дітьми за кордон, і їм доведеться щоразу збирати пакет документів, виділяти час для оформлення розпорядження, за кілька місяців до того планувати поїздку, щоб пройти цю процедуру.

Власюк повідомила, що підготовлено звернення до президента, уряду, Верховної Ради і уповноваженого президента України з прав дитини із закликом не допустити ухвалення таких змін.

У свою чергу голова громадської організації «GOROD S», мама п’ятьох дітей Сніжана Єгорова-Грищенко наголосила, що це питання стосується не тільки жінок. «Багато чоловіків потерпають від несвідомих жінок, які починають шантажувати дітьми і свої негативні стосунки намагаються вирішити за рахунок того, що маніпулюють дітьми», - зауважила вона.

Єгорова-Грищенко переконана, що не можна ухвалювати норми, які погіршують нинішній стан вільного виїзду дитини, і повертатися до ситуації «неможливості виїзду за кордон, коли один з батьків перешкоджає вільному пересуванню дитини по світу». При цьому вона підкреслила, що йдеться не тільки про виїзди за кордон на відпочинок, але й на лікування, на тренування, фестивалі.

Координатор Всеукраїнського громадського проекту «Дитина має право» Вікторія Сураєва наголосила, що запропоновані Мінсоцполітики зміни щодо скасування терміну в один рік для отримання документів для виїзду за кордон «є неприйнятними і будуть мати вкрай негативні наслідки». «Органи опіки, служби у справах дітей і зараз є дуже завантаженими… і термін для отримання розпорядження становить півтора місяця, і він буде збільшуватися, якщо скасувати діючий на сьогодні його річний термін дії», - прогнозує вона.

«Це є спроба знущання над дітьми, над батьками, а також над працівниками служби у справах дітей», - підкреслила Сураєва.

Керівник АБ «Сімейний адвокат Катерина Власюк» Леся Салмон вважає «дивними аргументи» Мінсоцполітики щодо зменшення дії розпорядження з одного року до одного тимчасового виїзду дитини за межі України, що, мовляв, органи державної прикордонної служби не мають можливості перевіряти чинність відповідних рішень, стан їх оскарження або скасування. Вона нагадала, що розпорядження видається матері чи батькові на руки вже після 10 днів, тобто, після того терміну, як оскарження має відбутися або воно не відбулося.

Фото: https://photo.unian.ua/theme/92282-press-konferenciya-v-unian-na-temu-zashchitim-prava-detey.html