У 2020 році ГО «Стоп корупції» зосередить увагу на подоланні рейдерства в Україні та очищенні органів держвлади та правоохоронних структур від корупціонерів та «перевертнів».

Київ. 24 грудня. УНІАН. Активісти громадської організації «Стоп корупції» презентували річний звіт організації за 2019 рік та стратегію розвитку на 2020-й рік.

Презентація відбулась на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Відео дня

Зокрема, громадські активісти представили головні досягнення організації у 2019-му році та плани на 2020-й, спрямовані на подолання рейдерства, очищення влади від корупціонерів та перевертнів.

Координатор ГО «Стоп корупції» Роман Бочкала зауважив, що цей рік був присвячений діджиталізації. «Особливо це помітно у медійному просторі: наш сайт зі звичайної візитівки ГО перетворився на повноцінний ЗМІ. Паралельно розвивається наш YouTube-канал, інстаграм-сторінка, а також з’явився телеграм-канал», - додав він.

За його словами, загальна кількість переглядів сюжетів «Стоп корупції» на YouTube сягнула 1,7 мільйонів. Відвідуваність спеціалізованого порталу антикорупційних новин «Стоп корупції» зросла у 5 разів, щодня портал має 20 тисяч відвідувачів. Кількість підписників сторінки  громадської організації у Facebook сягнула майже 120 тисяч.

Правозахисник Ігор Бондарчук додав, що ГО «Стоп корупції» активно співпрацює з журналістами, юристами та експертами. «Ми протягом року добилися того, що правоохоронці арештували 12 екскаваторів, вантажівок та іншу техніку, за допомогою якої незаконно добували пісок для будівництва», - повідомив він.

Також активісти прозвітували про розширення регіональної мережі. Зокрема, керівник Святогорського відокремленого підрозділу Володимир Рибалкін зазначив, що «до лав нашої ГО долучилося близько 500 нових членів, а регіональних осередків стало понад 60».

Результати моніторингу ЗМІ представив науковий консультант ГО, доктор наук із соціальних комунікацій професор Олександр Чекмишев: «Ми провели перший в історії українських виборчих кампаній моніторинг ЗМІ на предмет маніпуляції емоціями виборців і встановили, що ознаки таких маніпуляцій були у 70% політичних заяв».

Керівник юридичної служби Роксолана Арійончік поінформувала про успіхи організації у справі боротьби з корупцією. «До нас надійшло 58 тисяч звернень громадян як в усній, так і в письмовій формі. Кожен, хто звертається, отримує відповідь, тобто, люди можуть звертатися і будуть почутими. На підставі звернень було здійснено 20 тисяч виїздів правозахисним департаментом. Частіше за все такі звернення супроводжуються викликом поліції для того, щоб зареєструвати якесь кримінальне правопорушення, яке вчиняється», - зауважила вона.

«Загалом, за зверненнями нашого юридичного департаменту було зареєстровано 488 кримінальних проваджень. Ці проводження були порушені поліцією, прокуратурою, СБУ, НАБУ та ДБР. Станом на сьогодні ці провадження перебувають на стадії досудового розслідування. Також 129 кримінальних проваджень ми поновили, оскільки були постанови про їх закриття. Ми скасовували постанови про закриття проваджень через слідчих суддів та через прокуратуру», - додала Арійончік.

Керівник юридичної служби зауважила, що ГО «Стоп корупції» 156 разів перемагала у судах.

Роман Бочкала повідомив, що у 2020 році ГО «Стоп корупції» зосередить увагу на подоланні рейдерства в Україні та очищенні органів державної влади та правоохоронних структур від корупціонерів та «перевертнів».

Довідка. Громадська організація «Стоп корупції»  проводить незалежні аникорупційні розслідування і правозахисну діяльність з метою запобігання зловживанню владою, протидії корупції і сприяння демократичним перетворенням в Україні.

Фото з прес-конференціїhttps://photo.unian.ua/theme/92216-press-konferenciya-oo-stop-korrupcii-po-povodu-prezentacii-godovogo-otcheta-organizacii-i-strategii-na-2020-y-god.html