Київ. 23 грудня. УНІАН. Наступного року не виключені ротації в Кабінеті міністрів України та поява нових політичних сил.

Про це заявив директор Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталій Бала під час прес-конференції в УНІАН на тему: «До чого змусять Україну у 2020-му політичні рішення, прийняті у 2019-му: війна, енергетика, суспільство, вибори».

«Скоріш за все, ми станемо свідками у 2020 році у першу чергу, зміни уряду, міністрів. Я думаю, що президенту потрібно це робити у першу чергу, тому що весь цей негатив, який збирається зараз на уряді, він потім перейде на президента, якщо не будуть прийняті відповідні рішення", - пояснив політолог.

Відео дня

Віталій Бала також висловив думку, що ситуація в тій сфері, за яку відповідає президент, не зовсім оптимістична.

"І я гадаю, що вона навряд чи покращиться у 2020 році. Я думаю, що нас все одно будуть так чи інакше змушувати до виконання політичних пунктів цих комплексних заходів, які були підписані в Мінську, що насправді тільки посилює протистояння в країні. І влада має чітко для себе зрозуміти, що це не опозиція організовує якісь там протести. Рішення і дії, які ухвалює влада, є наслідками того, що опозиція може ті протести очолювати і організовувати", - зауважив політолог.

Говорячи про Верховну Раду, на його думку, зараз є певні суперечності всередині монобільшості, хоча поки вони не є суттєві, але ситуація іде до того, що насправді буде важче ухвалювати необхідні закони.

Заступник директора АМС Олексій Голобуцький вважає, що «все, що буде в наступному році, закладено в цьому, і нас чекають серйозні випробування».

За його словами, якщо до кінця року не буде проголосовано закон про ринок землі, то для президента «це буде серйозна поразка, бо він це обіцяв».

«Я вважаю, що це важливе питання - землі. Я сподіваюся , що все-таки його дотиснуть, так само з ігорним бізнесом. Так само і дуже багато тих здорових ідей, які були у команди Зеленського, і в принципі, за яку частина людей, яким не подобається, можливо, Зеленський, але проголосували через те, що він носій якихось там здорових модернових ідей, які можуть допомогти в Україні», - заявив Голобуцький.

Політолог також допускає зміни в уряді в наступному році.

«В наступному році я очікую, що все ж таки з'явиться політична сила, яка чітко зможе артикулювати ситуацію нашого життя без Криму і без Донбасу... Нам потрібно чіткий план на десятиріччя, як нам жити з тим, що Росія не віддасть добровільно, звичайно ні Крим, і не віддасть нам Донбас на наших умовах. Нам з цим треба жити, треба реально дивитися правді в очі і розуміти, що це проблема на довгі часи», - додав Олексій Голобуцький.