Київ. 21 травня. УНІАН. Великий масштаб пожежі в Чорнобильській зоні відчуження, який стався напри кінці квітня, виник через проблеми з фінансуванням і тривале непризначення керівника Держагентства з управління зоною відчуження.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив представник Атомпрофспілки України в Чорнобильській об'єднаній організації профспілки Микола Тетерін.

«Ця ситуація з пожежею показала, м'яко кажучи, сумну картину, яка у нас в зоні відчуження спостерігається. Перше - це відсутність нормального фінансування. У нас наприкінці року забрали 133 млн грн фінансування і не віддали в нашу програму... Друге - це тривала відсутність нового керівника агентства... В результаті, у нас не було нормальних сил для гасіння пожежі», - сказав Тетерін.

Відео дня

За його словами, ще одним негативним фактором є ситуація з планами влади щодо реформування підприємств зони відчуження, що може значно знизити якість її обслуговування.

При цьому Тетерін відзначив, що після попередньої масштабної пожежі у 1992 році в Чорнобильській зоні були створені підприємства зі спеціальною технікою для запобігання новим пожежам, побудована мережа контрольно-спостережних вишок і кожен рік збирався обов'язковий резерв палива на пожежонебезпечний період.

«Тому ми встигали загасити всі пожежі, які виникали як правило при відвідуванні зони відчуження на так звані "гробки", коли туди приїжджало 4-6 тис. чоловік», - сказав Тетерін.

Водночас він повідомив, що виявлення останнього пожежі сталося запізно через відсутність у лісників і пожежників палива для заправки машин, щоб об'їхати територію.

«За нашими даними, пожежа виникла не 28-го числа, як нам кажуть офіційно, а 25-го. Не дуже активно горіло три дні й думали, що загасять своїми силами», - відзначив Тетерін, уточнивши, що значне зростання масштабу пожежі розпочалося 27 квітня.

При цьому він розповів про надзвичайну складність у гасінні пожежі через густоту чагарників у зоні, яку можна найбільш ефективно подолати за допомогою авіації.

Присутній на прес-конференції голова профкому Чорнобильської АЕС Максим Орлов погодився з думкою Тетеріна і розповів про проблеми відшкодування коштів за доставку та виплату пільгових пенсій.

«Все було б непогано, якби наше підприємство випускало будь-яку продукцію і вело прибуткову діяльність, але ми виконуємо державне замовлення і працюємо за рахунок державних коштів. При цьому на підприємство із завидною регулярністю надходять виконавчі рахунки Пенсійного фонду на відшкодування багатомільйонні витрат на пільгові пенсії», - повідомив Орлов.

За його словами, у бюджетній програмі ці кошти не виділяються, тому всі борги лягають на підприємство, яке не має коштів на їх виплату.

«До кінця року може виникнути заборгованість в 185 млн грн, що в бюджеті не передбачено», - наголосив Орлов.

При цьому він висловив надію, що влада врегулює цю проблему, що виникає вже кілька років поспіль.

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» в зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення в районі сіл Буряківка, Рудня-Іллінецька, Глінка, Луб'янка Іванківського району на площі близько 320 га виникла пожежа. 29 квітня о 10.30 пожежу було локалізовано.

30 квітня Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомила, що підвищення радіаційного фону через пожежі в Чорнобильській зоні відчуження та Київській області не зафіксовано.

14 травня Кабмін призначив на посаду голови Державного агентства з управління зоною відчуження Юрія Антипова.

Довідка УНІАН. Зона відчуження Чорнобильської АЕС, на має також назву Чорнобильська зона відчуження, а в 1986-1987 рр. іменувалася 30-кілометровою зоною - заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Чорнобильська зона включає в себе північ Іванківського району Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип'ять, північ Поліського району Київської області.